Καναδάς: Ετοιμάζει επίσης δασμούς κατά της Κίνας

Ο Καναδάς εντάσσεται στον αυξανόμενο κατάλογο των εθνών, που σκοπεύουν να περιορίσουν τον κινεζικό επεκτατισμό στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ακούστε το άρθρο

Ο Καναδάς εντάσσεται στον αυξανόμενο κατάλογο των εθνών, που σκοπεύουν να περιορίσουν τον κινεζικό επεκτατικό τομέα, όσον αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία. Στην πραγματικότητα, η Οττάβα, αξιολογεί τη δυνατότητα επιβολής δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται στην Κίνα, για να ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές προστατευτισμού που δρομολογήθηκαν από τις ΗΠΑ ή την Ευρωπαική Ένωση.

Και να θωρακίσει έτσι, την εθνική βιομηχανία του, από την «πολιτική πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» που επιθυμεί το Πεκίνο. «Οι Κινέζοι κατασκευαστές δημιουργούν σκόπιμα μια παγκόσμια υπερπροσφορά, που θέτει σε κίνδυνο τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου εδώ στον Καναδά», προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών Chrystia Freeland.

Καναδάς: Ετοιμάζει επίσης δασμούς κατά της Κίνας

Η καναδική απάντηση στους Κινέζους θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερα από απλά μέτρα, όπως τους δασμούς. “Δεν αποκλείουμε τίποτα, αναπτύσσουμε τα ισχυρότερα εργαλεία εμπορικής δράσης μας”, πρόσθεσε η Freeland. Περισσότερες λεπτομέρειες πιθανότατα θα γίνουν γνωστές στο τέλος της 30ήμερης περιόδου δημόσιας διαβούλευσης,  που ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου, αλλά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις.

Οι κύριες ενώσεις του κλάδου, είναι υπέρ της αύξησης των τελωνειακών φραγμών, ενώ ο Νταγκ Φορντ, ο πρωθυπουργός του Οντάριο, της πολυπληθέστερης επαρχίας και πιο εκτεθειμένης στην αυτοκινητοβιομηχανία, έχει ζητήσει ρητά την επιβολή δασμών 100%. Επιπλέον, το Συντηρητικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορεί επί μήνες τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ότι δεν προστατεύει επαρκώς την εγχώρια βιομηχανία από την εισβολή του Πεκίνου.

Από αυτή την άποψη, πέρυσι, το λιμάνι του Βανκούβερ κατέγραψε αύξηση στις εισαγωγές αυτοκινήτων που παράγονται στην Κίνα, κατά 460%, κυρίως, λόγω της αύξησης των αποστολών αυτοκινήτων της Tesla, που συναρμολογούνται στη Σαγκάη.

abb_img