Οι παγκόσμιες πωλήσεις EV και PHEV αυξήθηκαν κατά 31%

Η Κίνα έσπασε ρεκόρ για παραδόσεις EV και PHEV, ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο πωλήσεις για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

Ακούστε το άρθρο

Ο αδυσώπητος ενθουσιασμός της Κίνας για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα EV, μετέτρεψε τον Σεπτέμβριο σε ένα μήνα ρεκόρ, για τις παγκόσμιες πωλήσεις. Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) και plug-in υβριδικών (PHEV), αυξήθηκαν κατά 30,5%, ανεβάζοντας το ολικό σύνολο σε 1,7 εκατομμύρια μονάδες. Ένα εντυπωσιακό 1,1 εκατομμύριο από αυτά, αγοράστηκαν από πελάτες στην Κίνα, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 47,9%, σύμφωνα με στοιχεία της Rho Motion που ανέφερε το Reuters. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας, κατά τον οποίο οι ηλεκτροκίνητες πωλήσεις της Κίνας, έφθασαν σε επταψήφιο αριθμό

Οι πωλήσεις ήταν λιγότερο θεαματικές σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά τουλάχιστον πήγαιναν προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική, αυξήθηκαν κατά 4,3% στα 0,15 εκατ. και στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 4,2% στα 0,3 εκατ. και ωθήθηκαν σε μεγάλο βαθμό χάρη στην άνοδο 24% στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία και τη Γερμανία.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις EV και PHEV αυξήθηκαν κατά 31%

Οι δύο διαδοχικοί πρώτοι μήνες της Κίνας, συνέβαλαν στην αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων της ηλεκτροκίνησης για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, στα 11,5 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 22% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Η ανάλυση αυτών των αριθμών σε περιοχές, αποκαλύπτει καθαρά, ότι οι πωλήσεις στην Κίνα εκτινάχθηκαν κατά 35 τοις εκατό στα 7,2 εκατομμύρια τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ οι ΗΠΑ και ο Καναδάς αύξησαν τις ηλεκτρικές τους πωλήσεις, κατά 10% στα 1,3 εκατομμύρια. 

Ο «υπόλοιπος κόσμος» (οπουδήποτε δεν είναι η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη ή η Κίνα), είχε 25% περισσότερες μονάδες, 0,9 εκατομμύρια BEV και PHEV. Όμως η Ευρώπη, η επόμενη μεγαλύτερη περιοχή για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα μετά την Κίνα, έπεσε 4% στα 2,2 εκατομμύρια.

«Αυτός ο μήνας που σπάει το ρεκόρ πωλήσεων στα EV, φέρνει νέα ελπίδα στη βιομηχανία», ισχυρίστηκε ο διευθυντής δεδομένων της Rho Motion, Τσαρλς Λέστερ. «Ενώ η ηλεκτροδότηση των μεταφορών φαίνεται αναπόφευκτη, η πρόσφατη επιβράδυνση των πωλήσεων στα ηλεκτρικά οχήματα EV σε πολλά μέρη του κόσμου, έχει διασπείρει σπόρους αμφιβολίας που τώρα πλέον αρχίζουν να παραμερίζονται». 

 

abb_img