Μπορεί ένας πρωτοποριακός πλωτός βιότοπος να μετατρέψει τον άνθρακα που προέρχεται από την ατμόσφαιρα σε ηλεκτρική ενέργεια; Ο Carbon Capture Refuge X μπορεί.
Θυμίζει κάτι ανάμεσα σε πλωτό μηχανικό εγκέφαλο και πίνακα του Salvador Dali… Στην πραγματικότητα όμως είναι μια ιδέα του σχεδιαστή Yee για πλωτές κατασκευές που συλλαμβάνουν τον άνθρακα από τον αέρα και τον μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια.
Ένας πλωτός βιότοπος αφιερωμένος στην περιβαλλοντική έρευνα
Ο σχεδιαστής οραματίζεται μια κοινότητα που θα δημιουργηθεί για επιστήμονες από επιστήμονες και θα βρίσκεται στην… τροπόσφαιρα της Γης.
Οι επιστήμονες σε αυτόν τον βιότοπο θα εργάζονται πάνω στην περιβαλλοντική έρευνα, αλλά ο χώρος θα μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για να σώσει ανθρώπους από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο μοναδικός σχεδιασμός του Whale Trailer Cabin μας «ταξιδεύει» στο μέλλον
Ο σχεδιασμός και οι στόχοι του πλωτού βιότοπου
Θα διαθέτει ηλιακά πάνελ, αλλά και ειδικά διαμορφωμένα συστήματα που θα μπορούν να συλλαμβάνουν τον αέρα και να δεσμεύουν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα, προκειμένου να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η ενέργεια θα περνάει μέσα από λωρίδες με νέον μέσα στα δάπεδα, τους τοίχους και τις στέγες της κατασκευής.
Ο Yee περιγράφει αυτές τις λωρίδες ως «φλέβες» που έχουν σχεδιαστεί για να κυκλοφορούν σε όλη την έκταση της αρχιτεκτονικής δομής του πλωτού βιότοπου και που θα μπορούν να ανάβουν και να κλείνουν ανάλογα με τον καιρό, ώστε να επιτρέπουν τόσο στον αέρα, όσο και στο φυσικό φως να εισχωρήσουν μέσα στη δομή.
Το Carbon Capture Refuge X αποτελεί επίσης ένα ευφάνταστο όραμα για μια πλωτή, τεχνολογικά προηγμένη μελλοντική πόλη.
Παρόλο που η σχεδίαση του μοιάζει ουτοπική, στην πραγματικότητα προβάλλει εφικτές τεχνολογίες. Όπως η δέσμευση του άνθρακα, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό είναι το φουτουριστικό σπίτι που… έχει πόδια και περπατάει
Οικοσυστήματα αυτόνομων βιότοπων
«Αυτή η βιώσιμη υποδομή μπορεί να παρέχει ταυτόχρονα έναν βιώσιμο τρόπο ζωής ενώ φιλτράρει τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα», εξηγεί ο Yee.
Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί το μαγνητικό πεδίο της Γης, για την τοποθέτηση της κατοικήσιμης σφαίρας πάνω από τη θάλασσα. Δημιουργώντας έτσι μια πλωτή δομή στην τροπόσφαιρα.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο φυσικός του χώρος μπορεί να αναδιαμορφώνεται και να εξελίσσεται συνεχώς.
Επίσης, υπάρχει η πρόβλεψη για χρησιμοποίηση ορισμένων drones που θα επιτρέπουν τη μεταφορά και τη διανομή αγαθών από και προς άλλων αντίστοιχων βιότυπων.
Το Carbon Capture Refuge X θα διαθέτει, επίσης, τη δυνατότητα να συλλέγει το νερό της βροχής. Θα το αποθηκεύει και θα φιλτράρει η ίδια η βλάστηση. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της γεωργίας πάνω στον βιότυπο.
Η βλάστηση στην ουσία θα δημιουργεί ένα τοπικό μικροκλίμα. Θα υπάρχει, επίσης, ένα κέντρο ελέγχου που θα παρακολουθεί όλα τα δεδομένα του βιότυπου.
Τέλος, έτσι, θα μπορούσε κανείς να οραματιστεί ανάλογες σφαίρες-βιότυπους να γεμίζουν τον ουρανό, δημιουργώντας οικοσυστήματα χωρίς σύνορα.