BMW: Ανταλλακτικά από ανακυκλωμένα δίχτυα!

Από το 2025, η BMW θα τοποθετεί εξαρτήματα από ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος και σχοινιά, στα νέα της μοντέλα.

Ακούστε το άρθρο

Τα μοντέλα της Neue Klasse του ομίλου BMW θα φέρουν εξαρτήματα επενδύσεων από πλαστικό, των οποίων η πρώτη ύλη περιέχει 30% ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος. Επιπλέον, εκτός από τα ανακυκλωμένα δίχτυα τα νέα εξαρτήματα περιλαμβάνουν και σχοινιά. Ουσιαστικά, η εταιρεία εξασφαλίζει με την κίνηση αυτή ότι τα εν λόγω υλικά δεν θα επιστρέψουν στη θάλασσα ως απορρίμματα.

Το εσωτερικό στα μοντέλα του BMW Group θα είναι… vegan!

Η διαδικασία ανακύκλωσης της BMW

Κατά τη διαδικασία της ανακύκλωσης η BMW χρησιμοποιεί τα απόβλητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την παραγωγή εξαρτημάτων επένδυσης. Μάλιστα, τα εξαρτήματα αυτά είναι κατάλληλα τόσο για το εξωτερικό όσο και για το εσωτερικό των οχημάτων. Επιπλέον, τα εν λόγω εξαρτήματα έχουν χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα κατά 25% σε σχέση με όσα έχουν ως βάση συμβατικά παραγόμενα πλαστικά.

Test Drive || BMW iX: To μέλλον της αυτοκίνησης είναι εδώ!

Παράλληλα, η γερμανική φίρμα χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα απόβλητα νάιλον για τη δημιουργία ενός συνθετικού νήματος. Μάλιστα, το εν λόγω νήμα αποτελεί τη βάση για τα πατάκια της αμιγώς ηλεκτρικής iX και της νέας X1. Επιπλέον, το συγκεκριμένο υλικό αποτελείται από πεταμένα δίχτυα ψαρέματος, φθαρμένα καλύμματα δαπέδου και υπολείμματα της παραγωγής πλαστικών.

Συνεργασία με την PLASTIX

Η συνεργασία της BMW με την PLASTIX αφορά μία καινοτομία. Ουσιαστικά, τα δίχτυα και τα σχοινιά ψαρέματος μέσω μιας ειδικής διαδικασίας παράγουν πλαστικούς κόκκους. Μάλιστα, αυτό το υλικό είναι κατάλληλο για τη διαδικασία χύτευσης με έγχυση. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη διαδικασία παρέχει περισσότερες δυνατότητες εφαρμογής για ανακυκλωμένα πλαστικά σε σχέση με τα ανακυκλωμένα νήματα.

Τέλος, ο όμιλος BMW στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού δευτερογενών υλικών στα θερμοπλαστικά των νέων οχημάτων σε 40% κατά μέσο όρο έως το 2030. Σήμερα το συγκεκριμένο ποσοστό αγγίζει το 20%.

abb_img