Οι μπαταρίες στέρεας κατάστασης δεν θα είναι σύντομα διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Μάλιστα, σύμφωνα με τη StoreDot απέχουν τουλάχιστον μία δεκαετία από το λανσάρισμα τους. Ακόμη, η εταιρεία συμβουλεύει την αυτοκινητοβιομηχανία να στραφεί σε ενδιάμεσες τεχνολογίες, όπως είναι οι μπαταρίες ημί-στέρεας κατάστασης.
Μπαταρίες φιλικές προς το περιβάλλον!
Ας ξεχάσουμε τις solid state μπαταρίες προς το παρόν
Οι μπαταρίες στέρεας κατάστασης αλλάζουν τον κόσμο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς λύνουν όλα τα προβλήματα τους. Ουσιαστικά, αυτού του είδους οι μπαταρίες λύνουν το πρόβλημα του μεγάλου βάρους των υπαρχουσών μπαταριών.
Ακόμη, μειώνουν τους χρόνους φόρτισης, αλλά συμβάλλουν και στη διατήρηση της αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, θα μειώσουν και το συνολικό κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την κυκλοφορία των εν λόγω μπαταριών γύρω στο 2025. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα άλλαξε και απέχουμε από την κυκλοφορία των νέων μπαταριών περίπου 10 χρόνια.
Solid Power: Νέες μπαταρίες στερεάς κατάστασης
Είναι η λύση οι μπαταρίες ημί-στέρεας καταστασής;
Μέχρι την έλευση των μπαταριών solid state, ίσως δώσουν τη λύση οι μπαταρίες ημί-στέρεας κατάστασης. Μάλιστα, οι εν λόγω μπαταρίες έχουν μία απλούστερη και λιγότερο απαιτητική διαδικασία παραγωγής.
Ακόμη, είναι δυνατή η έναρξη της μαζικής τους παραγωγής το 2028. Ουσιαστικά, οι μπαταρίες αυτές είναι ελαφρύτερες και έχουν μικρότερο όγκο από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Τέλος, με 5 λεπτά φόρτισης προσφέρουν αυτονομία 161 χιλιομέτρων.
Είναι οι μπαταρίες βαρύτητας η λύση στο ενεργειακό;
Ο CEO της StoreDot, Doron Myersdorf, δήλωσε:
«Αυτή τη στιγμή, παρά τους αισιόδοξους ισχυρισμούς μερικών ανταγωνιστών μας, οι μπαταρίες solid state απέχουν τουλάχιστον 10 χρόνια. Πιστεύουμε ότι ένα πιο πρακτικό βήμα είναι η εισαγωγή των μπαταριών ημί-στέρεας κατάστασης, τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε σε μαζική παραγωγή μέχρι το 2028.
Αυτές είναι ασφαλείς και υψηλής απόδοσης κυψέλες που πετυχαίνουν φόρτιση για 160 χιλιόμετρα σε μόλις τρία λεπτά. Επιπλέον, απαιτούν μια απλούστερη και λιγότερο απαιτητική διαδικασία παραγωγής από τις μπαταρίες στέρεας κατάστασης».