Πόσο αντέχουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ο κύκλος ζωής τους, απασχολούν όλο και περισσότερους υποψήφιους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ακούστε το άρθρο

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η χωρητικότητα τους, απασχολούν όσους θέλουν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, θέλουν να γνωρίζουν την ακριβή διάρκεια της ζωής μιας μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Μάλιστα, αυτό το ερώτημα ακολουθεί το θέμα της αυτονομίας, του χρόνου φόρτισης αλλά και των διαθέσιμων φορτιστών. Τέλος, τα στοιχεία από παλαιότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δείχνουν μία μέση διάρκεια ζωής της μπαταρίας περίπου στα 10 χρόνια.

StoreDot: Αργούν οι μπαταρίες στέρεας κατάστασης!

Οι μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων χάνουν χωρητικότητα

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων διαθέτουν τεχνολογία ιόντων λιθίου. Επομένως, όπως και στα κινητά τηλέφωνα ή τους υπολογιστές, παρουσιάζουν μείωση της χωρητικότητας τους. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού What, η μείωση της χωρητικότητας των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο στα κινητά ή στους υπολογιστές.

Μάλιστα, στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.016 ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ηλικία έως και τρία έτη παρουσίασαν μείωση της χωρητικότητας της μπαταρίας μόνο κατά 2%. Επιπλέον, οι μπαταριές ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι 6 έτη «έχασαν» χωρητικότητα έως και 8%.

Επομένως, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 400 χιλιομέτρων θα έχανε τα πρώτα τρία χρόνια μέχρι 8 χιλιόμετρα αυτονομίας. Αντίστοιχα, η μείωση της αυτονομίας στα 6 χρόνια θα άγγιζε τα 32 χιλιόμετρα.

Σαουδική Αραβία: Επενδύσεις σε μπαταρίες ηλεκτρικών!

Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Η βελτίωση της τεχνολογίας σχετικά με την κατασκευή των μπαταριών για τα ηλεκτρικά οχήματα θα μειώσει αρκετά τις ενδεχόμενες απώλειες. Μάλιστα, σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των ΗΠΑ, η διάρκεια ζωής των μπαταριών θα αγγίξει τα 12 με 15 χρόνια.

Επιπλέον, τη διάρκεια της μπαταρίας επηρεάζουν και οι καιρικές συνθήκες. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ο καύσωνας ή ο παγετός, επηρεάζουν αισθητά τη χωρητικότητα της.

Ετοιμάζονται μπαταρίες ηλεκτρικών από… ξύλο!

Τέλος, σχετικά με τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι στιγμής υπάρχουν οι εγγυήσεις των κατασκευαστών, οι οποίες φτάνουν τα 8 έτη ή τα 160.000 χιλιόμετρα. Ωστόσο, θα υπάρξουν χρηματοδοτικά προγράμματα για την αγορά μπαταρίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε περίπτωση αντικατάσταση της.

abb_img