Το αεροπλάνο της H2FLY στον αέρα με υγρό υδρογόνο!

Η H2FLY εφοδιάζει το αεροπλάνο της με υγρό υδρογόνο στο πλαίσιο των δοκιμών του Project HEAVEN, του οποίου ηγείται.

Ακούστε το άρθρο

Το Project HEAVEN αφορά το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο, το οποίο καταναλώνει υγρό υδρογόνο. Μάλιστα, υπεύθυνη πλέον για την υλοποίηση του προγράμματος και των δοκιμών είναι η εταιρεία H2FLY.

Ακόμη, στο όλο εγχείρημα συμμετέχουν η Air Liquide Advanced Technologies, η Pipistrel Vertical Solutions και το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο DLR. Τέλος, οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις θα λάβουν χώρα εντός του 2023.

Η Embraer «χορεύει σάμπα» με την ηλεκτροκίνηση

Το αεροπλάνο της H2FLY καταναλώνει υγρό υδρογόνο

Το Project HEAVEN σημειώνει σημαντική πρόοδο, σύμφωνα με τη H2FLY. Μάλιστα, η εταιρεία θα ξεκινήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις με το HY4, εντός του 2023 Ουσιαστικά, τα αποτελέσματα θα αφορούν το πρώτο αεροπλάνο, το οποίο θα πετά με υγρό υδρογόνο.

Μέχρι και το φετινό καλοκαίρι, το HY4 χρησιμοποιούσε αέριο συμπιεσμένο υδρογόνο. Πλέον, το δοκιμαστικό αεροσκάφος θα χρησιμοποιεί υγρό υδρογόνο και θα φέρει δεξαμενές. Μάλιστα, το όνομα του θα είναι LH2.

Για τη λειτουργία του αεροπλάνου με υγρό υδρογόνο είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της κρυοτεχνολογίας. Η εν λόγω τεχνολογία είναι υπεύθυνη για την ψύξη του υδρογόνου στου -253 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν. Με αυτόν τον τρόπο το υδρογόνο παραμένει υγρό. Τέλος, έτσι το υδρογόνο έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και ο χειρισμός του στο έδαφος είναι ευκολότερος.

Renault και Airbus το «ψάχνουν» για την ηλεκτροκίνηση

Παράλληλα, η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου είτε σε αέρια είτε σε υγρή μορφή αποτελεί τη μόνη υπάρχουσα τεχνολογία μηδενικών εκπομπών για περιφερειακές πτήσεις. Μάλιστα, η H2FLY αναφέρει πως τέτοιου είδους αεροσκάφη θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 40 επιβατών σε αποστάσεις έως και 2.000 χιλιομέτρων.

Maxwell X-57: Αυτό είναι το ηλεκτρικό αεροσκάφος της NASA

Ο Joseph Kallo, CEO της H2FLY, δήλωσε:

«Το HEAVEN είναι ένα πρωτοποριακό έργο που προωθεί θεμελιώδεις εξελίξεις στον τομέα της πρόωσης υδρογόνου. Επιπλέον, πραγματοποιεί ένα τεράστιο βήμα πιο κοντά στον στόχο μας για την αεροπορία μηδενικών εκπομπών. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναλάβουμε τη συνολική διαχείριση του έργου και να επεκτείνουμε περαιτέρω την εξαιρετική συνεργασία με τους καθιερωμένους συνεργάτες μας».

abb_img