Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον ενεργειακό χάρτη της χώρας το 2022. Συγκεκριμένα, οι ΑΠΕ ήρθαν πρώτες μεταξύ των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Ουσιαστικά, το 2022 αποτελεί μία χρονιά ορόσημο για την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δελτία ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας δεν προήλθε από το φυσικό αέριο και το λιγνίτη.
Υπεράκτια αιολικά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες!
Οι ΑΠΕ κάνουν «πράσινη» την ηλεκτρική παραγωγή
Οι ΑΠΕ κατέλαβαν την πρώτη θέση στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος το 2022. Συγκεκριμένα, το μερίδιο τους έφτασε το 41,6% και η παραγωγή τους τις 19,7 TWh.
Αντίστοιχα, το μερίδιο του φυσικού αερίου ήταν 38% με παραγωγή 17,9 TWh και του λιγνίτη 11,8% με παραγωγή 5,6 TWh. Τέλος, τη λίστα ολοκληρώνει το μερίδιο της υδροηλεκτρικής παραγωγής ρεύματος, το οποίο έφτασε το 8,5% και την παραγωγή 4 TWh.
Παρατηρούμε ότι το 50,1% της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν «πράσινο», σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Το εν λόγω ποσοστό περιλαμβάνει την παραγωγή σε ηλεκτρικό ρεύμα από τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά.
Παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα από τη Linde
Τα στοιχεία του 2021
Σχετικά με το μερίδιο του φυσικού αερίου το 2021, παρατηρούμε μία μείωση της τάξεως του 4%, καθώς πέρυσι συγκέντρωνε το 42,8% της παραγωγής. Παράλληλα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άγγιξε το 35,3%, ενώ αυτό του λιγνίτη το 11%. Ουσιαστικά, κατά το 2021 αυξημένο ήταν μόνο το μερίδιο των υδροηλεκτρικών, το οποίο άγγιξε το 11%.
Η μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί θετική ένδειξη για τον εθελοντικό στόχο των μελών της ΕΕ. Αυτός περιλαμβάνει τη μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου κατά 15% για τη φετινή χειμερινή περίοδο.
Έρχεται ΕΣΠΑ για ηλιακά πάνελ!
Μειωμένη η ζήτηση για ρεύμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος το 2022 παρουσίασε πτώση. Συγκεκριμένα, για τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε το δίκτυο διανομής. Την πτώση προκάλεσε η μειωμένη ζήτηση από τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, στη μείωση της ζήτησης συνέβαλλε η αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι υψηλές θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου.