Το νέο ρομπότ της Hyundai φορτίζει ηλεκτρικά οχήματα

Η Hyundai αποκάλυψε ένα ρομπότ αυτόματης φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Ακούστε το άρθρο

Η Hyundai Motors ανέπτυξε ένα λειτουργικό ρομπότ αυτόματης φόρτισης (ACR), το οποίο μπορεί να συνδέσει ένα καλώδιο σε θύρα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Το ACR μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, κάνοντας την εμπειρία της φόρτισης εξαιρετικά απλή.

Ουσιαστικά, το ρομπότ αναπτύχθηκε για να λειτουργεί αξιόπιστα σε όλα τα περιβάλλοντα, ανεξάρτητα από τη θέση του φορτιστή, τις καιρικές συνθήκες και τα πιθανά εμπόδια.

Hyundai Ioniq 10 Duke: Ένας… Δούκας από την Κορέα!

Ο Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ρομποτικής, του Hyundai Motor Group, Dong Jin Hyun, δήλωσε:

«Το ACR θα βοηθήσει να γίνει η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων πιο εύκολη και πιο βολική, ειδικά σε σκοτεινά περιβάλλοντα. Θα βελτιώσει επίσης την προσβασιμότητα, ιδιαίτερα για άτομα με φραγμούς κινητικότητας, καθώς τα καλώδια φόρτισης γίνονται παχύτερα και βαρύτερα για να επιτρέπουν τη φόρτιση υψηλής ταχύτητας».

Hyundai Kona Electric: Με 218 ίππους και 490 χιλιόμετρα αυτονομίας

Με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ο ρομποτικός βραχίονας της Hyundai

Ο ρομποτικός βραχίονας χρησιμοποιεί τεχνολογία AI, αλλά και 3D κάμερα για να συνδέσει ένα καλώδιο φόρτισης στη θύρα ενός οχήματος και στη συνέχεια να το βγάλει ξανά όταν γεμίσει η μπαταρία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μοιάζει αρκετά εύκολο στη σχεδίαση. Ωστόσο, στην πραγματικότητα έπρεπε να λάβει πολλά υπόψη της. Όπως για παράδειγμα, τη θέση των σταθμευμένων οχημάτων που μπορεί να ποικίλλει, καθώς επίσης και το σχήμα και τη γωνία της θύρας φόρτισης.

Hyundai e-Corner: Αλλάζει την έννοια του παρκαρίσματος

Το ACR είναι… αδιάβροχο

Επιπλέον, η Hyundai μερίμνησε και για την προστασία του ACR. Ειδικότερα, οι περισσότεροι σταθμοί φόρτισης είναι σε εξωτερικούς χώρους. Πολλοί από αυτούς δεν διαθέτουν κάποιο κάλυμμα για τους φορτιστές. Έτσι, το ρομπότ είναι αδιάβροχο ως έναν βαθμό, για να λειτουργεί το ίδιο σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Η Hyundai αναμένει ότι τα ρομπότ αυτόματης φόρτισης θα αυξήσουν σημαντικά την άνεση της φόρτισης των ηλεκτρικών. Μάλιστα, σε συνδυασμό με συστήματα ελέγχου αυτόνομης στάθμευσης, μελλοντικά μπορούν να βελτιώσουν τη χρήση τους με τη διαδοχική φόρτιση πολλών σταθμευμένων οχημάτων.

Τέλος, η Hyundai θα παρουσιάσει το ρομπότ αυτόματης φόρτισης στο Seoul Mobility Show, από 31 Μαρτίου έως 9 Απριλίου 2023.

Ιδού το νέο Hyundai Ioniq 5 N

Τέλος, η Hyundai παρουσίασε σε ένα σύντομο video τις δυνατότητες του νέου δημιουργήματός της. Σε αυτό βλέπουμε ένα Hyundai Ioniq 6 να παρκάρει αυτόνομα σε μια θέση φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Μετά την ακινητοποίηση του οχήματος, το ACR επικοινωνεί με το όχημα για να ανοίξει τη θύρα φόρτισης. Μάλιστα, υπολογίζει την ακριβή θέση και τη γωνία μέσω μιας κάμερας που είναι στο εσωτερικό.

Στη συνέχεια, το ρομπότ παίρνει τον φορτιστή και τον στερεώνει στη θύρα φόρτισης του οχήματος, ξεκινώντας έτσι τη φόρτιση. Με την ολοκλήρωση της φόρτισης, το ρομπότ αφαιρεί το φορτιστή, τον επιστρέφει στη σωστή θέση του και κλείνει το κάλυμμα της θύρας φόρτισης του οχήματος.

Δείτε το video:

abb_img