ΑΔΜΗΕ: Επενδύει και η Meridiam στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Η προσέλκυση επενδυτών από τον ΑΔΜΗΕ για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ να βρει επενδυτές που θα συνεισφέρουν οικονομικά στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, χθες ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την Meridiam για το ενδεχόμενο εισόδου της Meridiam στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Great Sea Interconnector. Η Great Sea Interconnector είναι εταιρεία ειδικού σκοπού και η υπεύθυνη εταιρεία για την υλοποίηση του έργου.

Η Meridiam, από την άλλη, αποτελεί έναν παγκόσμιο επενδυτή και διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Παρίσι. Συγκεκριμένα, η εξειδίκευση της αφορά τις δημόσιες υποδομές και την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση σχετικών μακροπρόθεσμων έργων. Αυτό το αποδεικνύει και με την επένδυση της στην ηλεκτρική διασύνδεση Ηνωμένου Βασιλείου – Γερμανίας που κατασκευάζεται αυτήν την περίοδο. Συνολικά, η Meridiam έχει παρουσία σε 56 χώρες και την ευθύνη διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αξίας τουλάχιστον 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Sunlight: Επέκταση προς την αγορά της Ισπανίας – Cars Electric

Η προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ για εύρεση επενδυτών

Πέραν της Meridiam, ο ΑΔΜΗΕ συμφώνησε πρόσφατα και με το κρατικό ταμείο των ΗΠΑ (DFC) για επενδυτική συμμετοχή στο έργο. Παράλληλα, έχει απευθύνει αίτημα σε διάφορες ελληνικές τράπεζες, όπως και στην Τράπεζα Κύπρου, για χρηματοδότηση του. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποτελεί ένα πολύ απαιτητικό project με τεχνικές δυσκολίες. Επομένως, η ανάγκη για συμμετοχή επενδυτών στη χρηματοδότηση είναι μεγάλη.

Κίνα: Αντιδράσεις για τους νέους δασμούς που επέβαλε η ΕΕ στα κινεζικά EVs – Cars Electric

Τα οφέλη του έργου για Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα

Το έργο της διασύνδεσης θα προσφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους συμμετέχοντες. Όσον αφορά την Κύπρο, θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της χώρας. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει σύνδεση της κυπριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, θα υπάρξει μείωση της τιμής ρεύματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Παρομοίως, το Ισραήλ θα αποκτήσει πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά ενέργειας όπως η ευρωπαϊκή. Αυτό θα βελτιώσει την ενεργειακή του ασφάλεια. Τέλος, η Ελλάδα θα ενισχύσει τη θέση της ως «ενεργειακός κόμβος» στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, θα μπορεί να εξάγει καθαρή ενέργεια σε χώρες όπως η Κύπρος και κυρίως το Ισραήλ.

Συνολικά, το έργο θα επιφέρει κοινωνικό καθαρό όφελος αξίας 6 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος για την κατασκευή του. Άλλωστε, στη χρηματοδότηση του συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση με 657 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία του έργου.

 

abb_img