Κίνα: Αντιδράσεις για τους νέους δασμούς που επέβαλε η ΕΕ στα κινεζικά EVs

Η ανησυχία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας για αντίποινα από την Κίνα μετά την επιβολή νέων δασμών από την ΕΕ στα κινεζικά EVs.

Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις υπάρχουν από την κινεζική κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει περαιτέρω δασμούς σε κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και με άρθρο του επίσημου κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα, η κινεζική κυβέρνηση «ελπίζει» πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «επανεξετάσει σοβαρά» την απόφαση της για τους νέους δασμούς. Επίσης, τονίζει πως η επιβολή των νέων δασμών θα ήταν μια απόφαση προς τη «λάθος κατεύθυνση».

Υπενθυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αυτές τις μέρες την επιβολή δασμών από 17,4% έως 38,1% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό το μέτρο θα ξεκινήσει να ισχύει από τον Ιούλιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε πως αυτό το μέτρο θα ήταν αναγκαίο προκειμένου να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Φυσικό αέριο: Συνομιλίες Ευρώπης – Ουκρανίας για αέριο από το Αζερμπαϊτζάν – Cars Electric

Οι μεγάλες κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις αιτία για τους νέους δασμούς

Συγκεκριμένα, τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα λαμβάνουν πολύ μεγάλες επιδοτήσεις από το κινεζικό κράτος. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος να παραμερίσουν τα εγχώρια ηλεκτρικά οχήματα στην αγορά της Ευρώπης, αφού εξαιτίας των κρατικών επιδοτήσεων αποτελούν μια πολύ πιο φθηνή επιλογή για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Τη λήψη μέτρων, ώστε να μην κυριαρχήσουν τα κινεζικά EVs στην Ευρώπη, υποστηρίζει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κίνα: Συνεργασία με τους Ταλιμπάν για παραγωγή πετρελαίου – Cars Electric

Ανησυχία στην εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία για αντίποινα από την Κίνα

Από την άλλη πλευρά, ανησυχία υπάρχει στις τάξεις της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας από τα νέα μέτρα. Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανησυχούν πως θα υπάρξουν αντίποινα από την Κίνα εις βάρος τους. Για παράδειγμα, οι γερμανικές κατασκευάστριες εταιρείες πωλούν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στην Κίνα. Επιπλέον, εισάγουν δικά τους οχήματα κατασκευασμένα σε κινεζικά εργοστάσια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τα νέα μέτρα μόλις λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για τετραπλασιασμό των δασμών στα κινεζικά EVs. Ωστόσο, το άρθρο του πρακτορείου Νέα Κίνα επιμένει. Θεωρεί πως το καλύτερο για την ΕΕ και την Κίνα θα ήταν να επιδιώξουν εμπορική συνεργασία και όχι αντιπαλότητα. Τέλος, το πρακτορείο εκφράζει την ελπίδα η ΕΕ να επανεξετάσει την απόφαση της και να την ανακαλέσει.

 

abb_img