ΑΔΜΗΕ: Το 61% της ηλεκτροπαραγωγής του Νοεμβρίου ήταν από καθαρή ενέργεια

Η κυριαρχία των καθαρών πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή του περασμένου Νοεμβρίου με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Με βάση νέα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΑΔΜΗΕ, μπορούμε να καταλάβουμε πως οι ΑΠΕ πρωταγωνίστησαν για ακόμα έναν μήνα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τεχνολογίες όπως τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες, σε συνδυασμό πάντα με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, ήταν υπεύθυνα για το 61% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής τον Νοέμβριο που πέρασε.

Συγκεκριμένα, οι ανανεώσιμες πηγές έφτασαν το 52,7% στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή παράγοντας 1.818 GWh, ενώ τα υδροηλεκτρικά έργα το 8,4% παράγοντας 289 GWh. Από την άλλη πλευρά, τα ορυκτά καύσιμα αποτέλεσαν το 38,9% της ηλεκτροπαραγωγής του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο έφτασε αποτέλεσε το 27,9% παράγοντας 964 GWh, ενώ ο λιγνίτης το 10,9% παράγοντας 377 GWh.

HELLENiQ ENERGY: Προσφορά 8 τόνων τροφίμων σε κοινωνικά συσσίτια τις ημέρες των Χριστουγέννων – Cars Electric

Η ενέργεια που καταναλώσαμε τον Νοέμβριο του 2023 

Παράλληλα, η ενέργεια που καταναλώσαμε συνολικά ήταν 3.737 GWh, καταγράφοντας αύξηση 1,35% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022. Αντίθετα, η ενέργεια που ανταλλάξαμε εμπορικά μέσω διεθνών διασυνδέσεων παρουσίασε μείωση. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές ενέργειας έπεσαν στις 669 GWh, παρουσιάζοντας μείωση 20,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ενέργειας έπεσαν στις 329 GWh, παρουσιάζοντας μείωση 29,9% σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο.

Από τη συνολική ενέργεια που καταναλώσαμε τον Νοέμβριο του 2023, το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η ενέργεια που κατανάλωσαν αποτέλεσε το 59,3% του συνόλου φτάνοντας στις 2.145 GWh. Παράλληλα, οι μεσαίες επιχειρήσεις κατανάλωσαν το 22,7% του συνόλου, δηλαδή 823 GWh. Τέλος, η βιομηχανία ήταν υπεύθυνη για το 18% της ενέργειας, φτάνοντας τις 652 GWh.

Πράσινο τιμολόγιο: Οι τιμές των εταιρειών προμήθειας ρεύματος για τον Ιανουάριο – Cars Electric

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τα μερίδια αγοράς των προμηθευτών ρεύματος

Ο ΑΔΜΗΕ δημοσίευσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και για το μερίδιο αγοράς που κατείχαν τον Νοέμβριο οι προμηθευτές ρεύματος. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η ΔΕΗ κυριάρχησε στον κλάδο των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, κατέχοντας το 62,78% του συνόλου της συγκεκριμένης αγοράς. Ωστόσο, στις μεσαίες επιχειρήσεις και στη βιομηχανία αντιμετώπισε μεγαλύτερο ανταγωνισμό με ποσοστά 32,90% και 44,19% αντίστοιχα. Στις συγκεκριμένες κατηγορίες, δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ήταν ο ΗΡΩΝ με ποσοστά 18,38% στις μεσαίες επιχειρήσεις και 23,98% στη βιομηχανία.

abb_img
spot_img