ΑΔΜΗΕ: Εξελίξεις στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε ο ΑΔΜΗΕ με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και τον ενεργειακό όμιλο TAQA.

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του COP28 που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στο Ντουμπάι, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και την TAQA, καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο με έδρα το Άμπου Ντάμπι.

Αντικείμενο του Μνημονίου Κατανόησης είναι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών μερών για την είσοδο του Κυπριακού Δημοσίου και της TAQA στη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, Great Sea Interconnector. Συγκεκριμένα, η Great Sea Interconnector αποτελεί τον νέο φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης του σκέλους Κρήτης – Κύπρου.  Το σκέλος αυτό εμφανίζει τον υψηλότερο βαθμό ωριμότητας έως τώρα.

Γεωθερμία: Ολοκλήρωση υποβολής φακέλων για έρευνες στη Β. Ελλάδα – Cars Electric

Οι φορείς που υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης

Την εν λόγω συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου με τον CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνο Μανουσάκη και τον CEO του Ομίλου TAQA, κ. Jasim Husain Tabet. Επιπλέον, παρούσα στη συνάντηση ήταν και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

COP28: Έναρξη της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή – Cars Electric

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της ελληνικής πλευράς

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης συμφωνίας. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως με το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης προχωράει ακόμη περισσότερο η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.  Επίσης, αναφερόμενος στην TAQA, επισήμανε πως με την τεχνογνωσία της μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην ταχύτερη εξέλιξη του έργου.

Παράλληλα, η κυρία Σδούκου εξέφρασε την ικανοποίηση της για την είσοδο νέων επενδυτών στο έργο, που επιταχύνει την υλοποίηση του. Επιπροσθέτως, έκανε ειδική μνεία στη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Αφενός, θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση. Αφετέρου, θα προωθήσει τη μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας.

Τέλος, ο κύριος Μανουσάκης δήλωσε πως το συγκεκριμένο Μνημόνιο Κατανόησης υπογραμμίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για έργο. Ταυτόχρονα, ανέφερε πως πλέον η ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μπαίνει σε φάση κατασκευής με πρώτο βήμα το τμήμα Κρήτης – Κύπρου.

abb_img
spot_img