Αυστριακή εταιρεία κατασκευάζει πυροσβεστήρες για EVs

Η αυστριακή εταιρεία Rosenbauer έχει αναπτύξει πυροσβεστήρες, οι οποίοι προορίζονται ειδικά για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα.

Η εκδήλωση πυρκαγιάς σε ένα αυτοκίνητο δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται συχνά και σε αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες ασφαλείας, όπως η κάλυψη του ρεζερβουάρ και των υπόλοιπων εξαρτημάτων καυσίμου. Δυστυχώς, όμως μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, είναι πλέον διαθέσιμοι πυροσβεστήρες αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα.

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς είναι ακόμα μικρότερη, αφού στο όχημα δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά, όπως καύσιμα κ.α. και οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων είναι πολύ καλά «απομονωμένες».

Αυτή η «απομόνωση» των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων είναι, όμως, και ένας από τους λόγους που, εάν αναφλεγούν, η κατάσβεσή τους είναι αρκετά δύσκολη.

Μάλιστα, κάποια περίοδο η «φήμη» ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ευάλωτα στις φωτιές είχε πάρει διαστάσεις.

Η φωτιά δεν σβήνει… πάντα με νερό!

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως όλες οι φωτιές δεν είναι ίδιες και δεν σβήνουν με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση των ηλεκτρικών οχημάτων, σε περίπτωση φωτιάς, όσο νερό και να ρίξουμε, η πιθανότητα βραχυκυκλώματος μπορεί να προξενήσει νέα εστία στα χημικά στοιχεία της μπαταρίας.

Πυροσβεστήρες από την Αυστρία

Η αυστριακή εταιρεία Rosenbauer έχει αναπτύξει έναν νέο τύπου πυροσβεστήρα, ο οποίος προορίζεται ειδικά για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα.

Αυτός ο πυροσβεστήρας δεν πετάει νερό στη φωτιά, αλλά εκτοξεύει νερό στις περιοχές που πρέπει να είναι κρύες.

Στη θεωρία, προλαμβάνει τη φωτιά με την ψύξη των στοιχείων πριν την εκδήλωσή της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ασφάλεια των πυροσβεστών κατά την κατάσβεση ήταν η κύρια προτεραιότητα της ανάπτυξης αυτού του συστήματος. Σε αυτό συμβάλλει ο τρόπος λειτουργίας του πυροσβεστήρα.

Ο πυροσβέστης μένει για πολύ λίγο χρονικό διάστημα κοντά στο ηλεκτρικό όχημα και στη συνέχεια φεύγει. Ουσιαστικά το σύστημα λειτουργεί από απόσταση.

Ο ειδικός πυροσβεστήρας ρίχνει νερό ακριβώς και ψυχραίνει τις κυψέλες στις μπαταρίες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Το σύστημα πυρόσβεσης έχει περάσει αρκετά τεστ και είναι συμβατό με αρκετών τύπων μπαταρίες, σε διαφορετικές πλατφόρμες αυτοκινήτων.

Για το σύστημα πυρόσβεσης ξεκίνησε η διαδικασία παραγγελίας, ενώ οι παραδόσεις ξεκινούν από τις αρχές του 2022.

Τη μείωση του ΦΠΑ στα e-bikes αποφάσισε το Ecofin

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!