Αυξάνονται οι πωλήσεις EVs και PHEVs στην Ελλάδα

Οι πωλήσεις των υβριδικών μοντέλων γνωρίζουν αύξηση 14,7%, όπως συμβαίνει και με τα ηλεκτρικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ.

Τον περασμένο Αύγουστο στην Ελλάδα είχαμε μειωμένες πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και μεγάλη αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα υβριδικά μοντέλα.

Πλέον, τα υβριδικά μοντέλα γνωρίζουν αύξηση 14,7%, καταλαμβάνοντας το 26,1% του συνολικού όγκου των πωλήσεων, έχοντας μάλιστα ανοδική τάση, ενώ επίσης ανοδικά κινούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), και τα ηλεκτρικά οχήματα με ποσοστό 4,1% με το 6,5% των αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν τον Αύγουστο να ανήκουν, επίσης, στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Το πρώτο οκτάμηνο, τα υβριδικά οχήματα καταλαμβάνουν το 22,1% του συνολικού όγκου, ενώ τα ηλεκτρικά το 4,1%. Αντίθετα, πτώση γνωρίζουν οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Τον Αύγουστο οι πωλήσεις της κατηγορίας γνώρισαν πτώση 10,9%, με το συνολικό μερίδιο του τελευταίου οκταμήνου να βρίσκεται στο 18%.

Η Αθήνα ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες πόλεις παγκοσμίως για οδήγηση με EV

Πτώση γνώρισαν και οι πωλήσεις των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σε ποσοστό 10,3%.

Όμως, ο συνολικός όγκος Ιανουαρίου-Αυγούστου είναι αρκετά ψηλά στο 51,4%.

Μέσα στο πτωτικό κλίμα των πωλήσεων τα οχήματα που έχουν ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο και το υγραέριο γνώρισαν αύξηση 0,8% και 1,6% αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας συνολικά το 2,7% και το 2% του συνολικού όγκου των πωλήσεων.

Αυξημένες οι πωλήσεις SUV και οι αναμονές για τα νέα αυτοκίνητα

Η αγαπημένη κατηγορία των Ελλήνων παραμένει η Β κατηγορία που έχει μερίδιο αγοράς 43,7%. Μάλιστα, τα SUV  πετυχαίνουν τις μισές πωλήσεις (21,8%).

Στη συνέχεια η κατηγορία C με 37,7%, με τα SUV σε αυτή την κατηγορία να είναι τα πιο αγαπημένα.

Χαρακτηριστικό είναι βέβαια ότι για μια νέα πώληση καινούριου αυτοκινήτου η αναμονή διαρκεί περίπου 3 μήνες και σε μερικά μοντέλα σε φουλ εκδόσεις αγγίζει ακόμη και τους 6 μήνες.

Το κύριο πρόβλημα των εργοστασίων, όπως άλλωστε επισημαίνουμε όλο τον τελευταίο καιρό, παραμένει η έλλειψη των ημιαγωγών, η οποία έχει προκληθεί εδώ και πολλούς μήνες και αναστάτωση έχει επεκταθεί σε όλη την αλυσίδα των πωλήσεων μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Τα πρώτα σε πωλήσεις ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα για το 2021 στην Ελλάδα

Αρκετά εργοστάσια είτε ανέστειλαν προσωρινά την λειτουργία τους, είτε περιόρισαν την παραγωγή τους.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!