Αγωγή στην Tesla για εξ αποστάσεως μείωση αυτονομίας

Ο δικαστής, δέχτηκε ότι η Tesla μπορεί να μείωσε την αυτονομία οχημάτων κατά 20% μέσω ενημέρωσης λογισμικού.

Ακούστε το άρθρο

Ο δικαστής, δέχτηκε ότι η Tesla μπορεί να μείωσε την αυτονομία οχημάτων κατά 20% μέσω ενημέρωσης λογισμικού. Ωστόσο, απέρριψε πολλές άλλες καταγγελίες που έκαναν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της Tesla.

Δικαστής στην Καλιφόρνια προώθησε αγωγή για ζημιές εναντίον της Tesla. Σύμφωνα με την αγωγή η εταιρεία εγκατέστησε ενημερώσεις λογισμικού σε πολλά αυτοκίνητα πελατών της, προκαλώντας εσκεμμένα ζημία στις μπαταρίες. Αυτή η απόφαση επιτρέπει στους καταγγέλλοντες να προχωρήσουν τις ενέργειες τους κατά του κατασκευαστή. Όμως δεν καθορίζει καμία συγκεκριμένη απόφαση για την υπόθεση. Τα επόμενα βήματα μπορεί να είναι ένα δικαστήριο ή κάποιος διακανονισμός.

Η υπόθεση άρχησε τον Μάιο του 2023, όταν οι καταγγέλλοντες υποστήριξαν ότι η μάρκα προκάλεσε εσκεμμένη ζημία στις μπαταρίες. Και μείωσε την αυτονομία ορισμένων Tesla Model S και Model X μέσω ενημέρωσης λογισμικού. Από τότε η Tesla προσπάθησε να απορρίψει ολόκληρη την υπόθεση, ενώ οι καταγγέλλοντες βρήκαν κι άλλους παθόντες.

Αγωγή στην Tesla για εξ αποστάσεως μείωση αυτονομίας

Οι καταγγελίες

Σύμφωνα με έκθεση του Courthousenews, η αγωγή αναφέρει ότι «η Tesla πρόσφατα έχει εφαρμόσει αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού οι οποίες, χωρίς προειδοποίηση προς τον πελάτη, αφαιρούν από την μπαταρία και μειώνουν την αυτονομία των οχημάτων κατά τουλάχιστον 20%.» Αυτή είναι μια τεράστια καταγγελία και, εάν αποδειχθεί αληθής, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων.

Η 16 σελίδων απόφαση υποστηρίζει ότι, «Παρόλο που πολλοί ιδιοκτήτες λαμβάνουν ειδοποίηση στις οθόνες των οχημάτων τους ή στην εφαρμογή Tesla στα κινητά τους τηλέφωνα, ορισμένοι δεν έλαβαν καμία ειδοποίηση. Αντ’ αυτού, το αυτοκίνητο εγκατέστησε αυτόματα την ενημέρωση.». Σημειώνει επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες των Tesla προφασιζόταν ότι «πλήρωσαν σε τρίτους εκατοντάδες δολάρια για να αναστρέψουν την ενημέρωση λογισμικού» και να επαναφέρουν την προηγούμενη απόδοση της μπαταρίας. Επιπλέον, ισχυρίζονταν ότι οι ενημερώσεις αφήνουν τις μπαταρίες ανενεργές, απαιτώντας «την αγορά μιας νέας μπαταρίας με κόστος έως και 15.000 δολάρια.»

Tesla: Έρχεται ο μεγαλύτερος Supercharger παγκοσμίως

 

Ο Δικαστής Jon Tigar επέτρεψε στην αγωγή να συνεχιστεί βάσει διαφόρων στοιχείων. Aλλά επεσήμανε ότι οι καταγγέλλοντες είχαν αναφέρει πως η Tesla εκούσια ενημέρωσε το λογισμικό που προκάλεσε ζημία στις μπαταρίες των αυτοκινήτων. Η μάρκα δεν το παραδέχεται, όμως οι καταγγέλλοντες έχουν παρουσιάσει μια υπόθεση που είναι άξια για δίκη.

Ο δικαστής απέρριψε επίσης αρκετές άλλες καταγγελίες που ήταν μέρος της αγωγής. Μεταξύ αυτών που ήταν καταγγελίες ότι η Tesla παραβίασε νόμους ανταγωνισμού, πρόσβασης σε υπολογιστή και απάτης. Τώρα οι καταγγέλλοντες μπορούν να συνεχίσουν την αγωγή, αλλά πολλές από τις αρχικές τους κατηγορίες δεν θα εξεταστούν, παρά μόνο αν υποβάλουν έφεση εναντίον αυτής της απόφασης.

Μετά την απόφαση του Δικαστή, οι καταγγέλλοντες έχουν 21 ημέρες για να υποβάλουν έφεση κατά της απόρριψης συγκεκριμένων καταγγελιών στην αγωγή τους κατά της Tesla. Εάν δεν το κάνουν, αυτές οι καταγγελίες θα απορριφθούν οριστικά. Ανεξάρτητα από την έφεση και οι δύο πλευρές είναι πιθανό να αρχίσουν διαδικασίες ανακάλυψης και συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων και πληροφοριών. Είναι επίσης πιθανό η Tesla να επιλέξει να επιλύσει την υπόθεση εξωδικαστικά.

Πηγή:carscoops.com

abb_img