Sunnyclist: Το ηλεκτρικό-ηλιακό όχημα… από την Κρήτη!

Το Sunnyclist Le-7 project είναι ένα αστικό τριθέσιο ηλεκτρικό-ηλιακό όχημα, το οποίο κινείται με την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται σε μια μπαταρία λιθίου.

Το Sunnyclist είναι ένα πλήρως λειτουργικό ηλιακό ποδήλατο με «καταγωγή» από την Κρήτη! Ο δυνατός ήλιος της Κρήτης είναι φανερό ότι εμπνέει και «φέρνει στο φως» ένα ηλιακό-ηλεκτρικό όχημα. Το μέλλον της ελληνικής αγοράς τουρισμού και της αστικής μετακίνησης είναι πλέον εδώ!

Και εμείς βρήκαμε την ευκαιρία και συνομιλήσαμε με τον δημιουργό του Sunnyclist, κ. Μανώλη Τσικανδυλάκη, για να μάθουμε ακόμη περισσότερα.

– Πείτε μας δύο λόγια για εσάς αλλά και για την Enemerch, την εταιρεία που μεταξύ άλλων έχει αναλάβει την δημιουργία ενός ηλιακού οχήματος… με προέλευση την Κρήτη.

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασα μηχανολόγος μηχανικός στην πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είμαι οπαδός της βιώσιμης κινητικότητας και του ποδηλάτου.

Η ενασχόλησή μου με τη μηχανολογία και τις κατασκευές ξεκινάει από τη σχολική ηλικία. Το 2007 τελειώνοντας το πολυτεχνείο δημιούργησα την Enermech. Είναι μία μικρή επιχείρηση με καινοτόμες ιδέες που ασχολείται με την ενέργεια και τη βιομηχανία.

Μετά από ατελείωτους πειραματισμούς αποκτήθηκε η τεχνογνωσία για την μελέτη και κατασκευή σύνθετων και πρωτότυπων μηχανολογικών κατασκευών. Σήμερα η Enermech διαθέτει ένα καλά εξοπλισμένο εργαστήριο για την κατασκευή άρτιου μηχανολογικού εξοπλισμού.

– Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπό σας η επιχείρηση ειδικεύεται στην επίλυση ειδικών τεχνικών προβλημάτων και πρωτότυπων κατασκευών. Θα θέλατε να μας δώσετε ορισμένα σχετικά παραδείγματα;

Μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις, εκεί που οι συνηθισμένες λύσεις δεν αρκούν. Σαν παράδειγμα μπορούμε να φέρουμε τον εργαστηριακό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες για να δοκιμάζουν και να συμμορφώνουν τα προϊόντα τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επίσης έχουμε κατασκευάσει αυτόματες μηχανές θερμοσυρρίκνωσης, συσκευασίας και διπλώματος προϊόντων από πλαστικό υλικό, επινοώντας καινοτόμες λύσεις.

Αποκλειστικό || Sunnyclist: Το ηλεκτρικό-ηλιακό όχημα... από την Κρήτη!

– Μιλήστε μας για το ηλιακό ποδήλατο Sunnyclist Islander που αυτή την στιγμή διατίθεται στην αγορά. Πώς δημιουργήθηκε, γιατί του δώσατε το συγκεκριμένο όνομα, πως λειτουργεί και σε ποιες αγορές διατίθεται αυτή την στιγμή;

Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να μετακινείται συνεχώς και όταν αυτή η ανάγκη ικανοποιείται με οικολογικό τρόπο και χωρίς δεσμεύσεις αισθανόμαστε ελευθερία. Αυτή η ελευθερία είναι η πρωταρχική ιδέα του ηλιακού ποδηλάτου, η δημιουργία του οποίου ξεκίνησε πριν δύο χρόνια.

Φανταστείτε τώρα ένα καυτό μεσημέρι του καλοκαιριού σε ένα αγροτόσπιτο ή τη σκιά ενός δέντρου σε ένα νησί να ξαποσταίνετε από την έκθεση στον κυρίαρχο ήλιο. Σκεφτόμουν ανάλογες καταστάσεις και αναρωτιόμουν με τι όχημα θα ήθελα να έχω φτάσει εκεί.

Ε λοιπόν θα ήθελα να έχω φτάσει με ένα ηλιακό όχημα και να το ονομάσει “Islander”, σαν γέννημα θρέμμα του νησιώτικού τοπίου και της αυτονομίας που ανέκαθεν έπρεπε να διαθέτουν στα νησιά οι κάτοικοι για να επιβιώσουν. Το καλοκαίρι του 2021 ξεκίνησαν οι δοκιμές του λειτουργικού πρωτοτύπου και η παραγωγή  ξεκίνησε τον Γενάρη του 2022.

Τα πρώτα ηλιακά ποδήλατα θα κυκλοφορήσουν από τον Απρίλιο του 2022. Είναι ηλεκτρικά ποδήλατα που διαθέτουν επιπλέον τη λειτουργία της φόρτισης από τον ήλιο. Λειτουργούν όπως όλα τα ηλεκτρικά ποδήλατα ακόμα και τη νύχτα ή με συννεφιά αφού διαθέτει αποθηκευμένη ενέργεια στη μπαταρία.

Δεν χρειάζεται όμως να φορτίσουν απαραίτητα από την πρίζα αφού η ενέργεια του ήλιου επαρκεί για τις καθημερινές μετακινήσεις. Ο ήλιος το καλοκαίρι μπορεί να προσφέρει κάθε μέρα 60 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Αν προσθέσουμε και τη συνεισφορά του ποδηλάτη και της μπαταρίας, το Islander μπορεί να διανύσει πάνω από 120 χιλιόμετρα σε μία ημέρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης και δεύτερης μπαταρίας. Όπως επίσης και διπλάσιας φωτοβολταϊκής γεννήτριας, οπότε η αυτονομία σε αυτή την περίπτωση ξεπερνάει τα 220 χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό κάνει τα ποδήλατα αυτά, ιδανικά, για μεγάλα ποδηλατικά ταξίδια.

– Φυσικά θέλουμε να μας πείτε περισσότερα σχετικά με το ποιο σημείο εξέλιξης στο οποίο βρίσκεται το project με το τετράτροχο ηλιακό όχημα αυτή την στιγμή. 

Αυτή τη στιγμή το project βρίσκεται στο σημείο όπου μετά ενάμιση χρόνο που ξεκίνησε έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, έχει κατασκευαστεί το ηλεκτρικό μέρος που περιλαμβάνει ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης ενέργειας και μία εφαρμογή υπολογιστή ταξιδιού που λαμβάνει υπόψη την ηλιοφάνεια.

Επίσης έχει ολοκληρωθεί η προσομοίωση, το Crash Τest, από το Πολυτεχνείο Κρήτης και μπαίνουμε τώρα στη φάση της κατασκευής και συναρμολόγησης του οχήματος.

Αποκλειστικό || Sunnyclist: Το ηλεκτρικό-ηλιακό όχημα... από την Κρήτη!

Το Sunnyclist Le-7 project είναι ένα αστικό τριθέσιο ηλεκτρικό-ηλιακό όχημα. Κινείται με την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται σε μια μπαταρία λιθίου. Φορτίζει από τον ήλιο, από μια οικιακή πρίζα ή και την κίνηση των επιβατών όταν κάνουν πεντάλ.

Είναι ένα οικονομικό περιβαλλοντικό όχημα, καθώς αξιοποιεί στο έπακρο την ηλιακή ενέργεια. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει καθημερινά έως 70 ελεύθερα χιλιόμετρα, με το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Και κυρίως ελάχιστο κόστος χρήσης.

Το μήνυμα του Sunnyclist είναι σαφές:

Δεν είναι ένα συνηθισμένο όχημα, αλλά ένα καινοτόμος τρόπος μεταφοράς και μία εξαιρετική λύση στην επιτακτική ανάγκη για βιώσιμη κινητικότητα.

Το Sunnyclist μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση 2500 ευρώ/έτος και 2 τόνους CO2/έτος. Αποτελεί λύση στα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση της μπαταρίας στα ηλεκτρικά οχήματα καθώς χρησιμοποιεί μικρή μπαταρία και προσφέρει ελεύθερη μετακίνηση, ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποδομών φόρτισης.

Επίσης αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ανθυγιεινού τρόπου ζωής προάγοντας τη φυσική άσκηση. Καθώς πετάλια για όλους τους επιβάτες μπορούν να τοποθετηθούν και να χρησιμοποιηθούν προαιρετικά.

Θα είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και συνθετικά υλικά με βάρος που θα φτάνει περίπου τα 350 κιλά και θα έχει μέγιστη ταχύτητα τα 80 χλμ./ώρα.

Connected Vehicle Conference: Το μέλλον της κινητικότητας είναι εδώ!

Το όχημα απευθύνεται σε δύο αγορές. Η πρώτη είναι η τουριστική αγορά όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενοικιαζόμενο περιηγητικό όχημα, ως ταξί και για εσωτερικές μετακινήσεις σε Resort hotels. Η αγορά του θερινού τουρισμού και η εποχικότητα της είναι απόλυτα συμβατή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Sunnyclist. Η οικολογική και διασκεδαστική μετακίνηση που προσφέρει, ικανοποιεί τη νέα ισχυρή τάση προς τον βιώσιμο τουρισμό.

Η δεύτερη και μεγαλύτερη αγορά είναι η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της εναλλακτικής αστικής μετακίνησης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες περιοχές τους κόσμου, σε μικρές και μεγάλες πόλεις με περισσότερη ή λιγότερη ηλιοφάνεια. Aπευθύνεται σε άτομα, μικρές οικογένειες και επιχειρήσεις που θέλουν μια νέα πρωτοποριακή λύση στις μετακινήσεις.

Η Ελλάδα λόγω του κλίματος, της γεωγραφικής ιδιομορφίας και της ανεπτυγμένης τουριστικής δραστηριότητας αποτελεί ιδανικό μέρος για την εισαγωγή της νέας αυτής ιδέας στην αγορά.

abb_img
spot_img