Ευρωπαϊκή διάκριση ελληνικών Δήμων για τη συμβολή τους στη βιώσιμη κινητικότητα

Οι απονομές των διακρίσεων έγιναν στο πλαίσιο της Συνόδου CIVITAS Forum 2021, του συμβουλευτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποτελείται από 300 ευρωπαϊκές πόλεις με σημαντικές δράσεις για το περιβάλλον και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Δύο ελληνικοί Δήμοι, των Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και του Ηρακλείου Κρήτης, διακρίθηκαν σε κορυφαίο Ευρωπαϊκό επίπεδο στο Άαχεν της Γερμανίας, όπου έλαβε χώρα το ετήσιο συνέδριο CIVITAS Forum 2021 με θέμα τις κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο συνέδριο αναλύθηκαν όλα τα κύρια θέματα για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Ευρώπη και βραβεύτηκαν οι πόλεις που κάνουν σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των μετακινήσεων των πολιτών με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον.

Η κορυφαία διάκριση που απέσπασε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης απέσπασε τη δεύτερη θέση στα βραβεία Civitas Awards 2021 για τις δράσεις που υλοποιεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και του στόχου για την μετάβαση (2030) και επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας (2050).

Η διάκριση απονεμήθηκε στον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο από τον κ. Matthew Baldwin, Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συντονιστή σε θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Οι απονομές των διακρίσεων έγιναν στο πλαίσιο της Συνόδου CIVITAS Forum 2021, του συμβουλευτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, καθώς είναι ο εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της Πολιτικής του Επιτροπής, ενός οργάνου που αποτελείται από 300 ευρωπαϊκές πόλεις με σημαντικές δράσεις για το περιβάλλον και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνόδου συνεδρίασε η Πολιτική Συμβουλευτική Επιτροπή του Civitas, στην οποία ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης πέραν των λοιπών θεμάτων που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν σε σχέση με την συμπλήρωση – τροποποίηση της ισχύουσας περιβαλλοντικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των εφαρμοστικών τεχνικών οδηγιών, παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις και τα αποτελέσματα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στον τομέα αυτό.

Επίσης, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με Ευρωπαίους Δημάρχους και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καλές πρακτικές, αλλά και την -σε εξέλιξη- νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις 100 πρώτες ανθρακικά ουδέτερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Κατά την απονομή της διάκρισης ο κ. Κωνσταντέλλος ευχαρίστησε τη κριτική επιτροπή, τους εργαζόμενους τα πολιτικά και διοικητικά στελέχη του Δήμου, καθώς και τους πολίτες της περιοχής για την στήριξη που παρέχουν στις περιβαλλοντικές αυτές πρωτοβουλίες.

Τέλος, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο τις πρωτοβουλίες αυτές προς τη κατεύθυνση της ανθρακικής ουδετεροποίησης της πόλης, με στόχο να καταστεί πρότυπη πόλη στον τομέα αυτό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Ευρωπαϊκή διάκριση και για τον Δήμο Ηρακλείου για την υπηρεσία δωρεάν μετακίνησης με mini bus.

Επίσης, στην ίδια εκδήλωση, ο Δήμος Ηρακλείου απέσπασε διεθνή διάκριση για τη βιώσιμη κινητικότητα και ειδικότερα για την υπηρεσία των mini bus, σε συνδυασμό με την παροχή χώρων στάθμευσης περιμετρικά της πόλης.

Το Ηράκλειο επελέγη ως φιναλίστ για το βραβείο «CIVITAS Climate – Neutral Award 2021», μία αναγνώριση που αφορά σε πόλεις, οι οποίες υλοποιούν έργα για την ενίσχυση της κλιματικής ουδετερότητας στον τομέα των μεταφορών.

Στην ίδια κατηγορία την πρώτη θέση πήρε ο Δήμος της Πάρμα και την τρίτη ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.

Τη διάκριση παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου.

Για το Ηράκλειο, σύμφωνα με την Επιτροπή Αξιολόγησης του CIVITAS FORUM, αναγνωρίστηκε η δράση που αφορά στη δρομολόγηση των μικρών λεωφορείων σε συνδυασμό με την παροχή χώρων στάθμευσης περιμετρικά της πόλης ως καλή πρακτική που προάγει την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και ενισχύει τις δράσεις κλιματικής ουδετερότητας στα αστικά κέντρα.

Στην τελετή βράβευσης παρευρέθηκε και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, Στέλιος Μικράκης, πολιτικός μηχανικός, ο οποίος σε συνεργασία με το Τμήμα Κυκλοφορίας της Δ/νσης Τεχνικών Έργων συντονίζει το σχετικό έργο.

Διαβάστε επίσης: Συστήνεται Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για την ανάδειξη του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα

abb_img
spot_img