Αττική Οδός: Στη ΓΕΚ Τέρνα για 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ

Η Αττική Οδός πέρασε στον έλεγχο της ΓΕΚ Τέρνα, καθώς πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, με προσφορά-μαμούθ.

Ακούστε το άρθρο

Η Αττική Οδός πέρασε στον έλεγχο του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, έναντι ποσού-μαμούθ που υπέβαλλε η εταιρεία στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έλεγξε τις οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Μάλιστα, αυτή περιλαμβάνει την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Αττική Οδός: Αύξηση των διοδίων στα 3,25 ευρώ

Η Αττική Οδός στα «χέρια» της ΓΕΚ Τέρνα για 3,27 δισ. ευρώ

Η ΓΕΚ Τέρνα έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της, κάνοντας προσφορά 3,27 δισ. ευρώ, με τον Όμιλο να είναι ο πλειοδότης για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι στον διαγωνισμό για την Αττική Οδού, υπέβαλλαν προσφορά 6 κοινοπραξίες.

Τη μεγαλύτερη προσφορά μετά την Τέρνα την έκανε η κοινοπραξία Μυτιληναίος ΑΕ – Mobility Partner S.A.S., προσφέροντας 3,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αυτές ήταν οι μοναδικές προσφορές, οι οποίες ξεπέρασαν το ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Αττική Οδός: Μειωμένες τιμές στα διόδια

Ποιες εταιρείες υπέβαλλαν προσφορά για την Αττική Οδό

Πιο αναλυτικά, τα 6 επενδυτικά σχήματα που υπέβαλλαν προσφορά ήταν τα εξής:

  • ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.: 2,7 δισ. ευρώ
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: 3,27 δισ. ευρώ
  • Ένωση προσώπων BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE MIDCO, B.V. –INTRAKAT A.E.: 2.050.050.908,21 ευρώ
  • Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. – FINCOP INFRASTRUCTURE LTD: 35 εκατομμύρια ευρώ
  • Ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.: 3.106.000.000 ευρώ
  • Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – MERIDIAM EASTERN EUROPE INVESTMENTS 4 S.A.S.: 2.548.000.000 ευρώ

Επιπλέον, να υπενθυμίσουμε ότι η ΓΕΚ Τέρνα προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της την Αττική Οδό, το οποίο περιλαμβάνει και την Εγνατία Οδό για 35 έτη. Ακόμη, ο Όμιλος θέλει να συμμετάσχει και στον Βόρειο Οδικό Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ.

Αττική Οδός: Μειωμένο το κόστος στα διόδια!

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα κ. Γ. Περιστέρης δήλωσε:

«Εγνατία, ΒΟΑΚ και Αττική Οδός αποτελούν αναμφισβήτητα τα τρία κορυφαία έργα παραχωρήσεων σε επίπεδο αυτοκινητοδρόμων. Προτεραιότητά μας είναι τα έργα που διεκδικούμε να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους και να αποφέρουν αξία στον όμιλο και στους μετόχους του. Για αυτό, στους διαγωνισμούς προσφέρουμε δίκαια τιμήματα και για εμάς και για το ελληνικό Δημόσιο».

abb_img