Μπαταρία ηλεκτρικών οχημάτων: Πως θα διαρκέσει περισσότερο;

Οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων χρειάζονται φροντίδα για να... «ζήσουν» περισσότερο. Ακολουθούν κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Ακούστε το άρθρο

Για πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί έναν άγνωστο κόσμο που συνοδεύεται από αμφιβολίες και ανησυχίες. Μία από τις βασικές αυτές ανησυχίες είναι η διάρκεια ζωής για τη μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Γενικά, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Όπως συμβαίνει και με τις μπαταρίες των τηλεφώνων ή των φορητών υπολογιστών, υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου. Τελικά, ακόμα και μετά από πολλά χιλιόμετρα, οι κυψέλες πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον το 70% της χωρητικότητάς τους. Η υποβάθμιση της απόδοσης των μπαταριών είναι φυσιολογική. Αλλά με την κατάλληλη φροντίδα και τεχνικές μπορούμε να επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωής τους.

Παρακάτω το Autocar.com δίνει κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές. Ας ξεκινήσουμε.

Τα λάθη που «τελειώνουν» τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της μπαταρίας

Αρχικά, ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση της απόδοσης είναι ο κύκλος φόρτισης και αποστράγγισης. Η συχνή αποστράγγιση ακολουθούμενη από πλήρη φόρτιση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της μπαταρίας να διατηρεί την ενέργεια.

Συνεπώς, συνίσταται η μπαταρία  να φορτίζει έως το 80% και  παράλληλα η αυτονομία να μην πέσει στο 0. Η ταχεία φόρτιση επίσης μπορεί να επηρεάσει την απόδοση, καθώς δημιουργεί υψηλότερες θερμοκρασίες στη μπαταρία.

Επιπλέον, η υγρή ψύξη των κυψελών βοηθά στη μείωση του προβλήματος. Παράλληλα, οι σταθμοί αλλαγής μπαταριών μπορούν να προσφέρουν εναλλακτική λύση στην αντικατάσταση της μπαταρίας.

Τι είναι το διαβατήριο μπαταρίας που θέλει η Ε.Ε.;

Τρόποι… φροντίδας της μπαταρίας

Φυσικά, η σωστή φροντίδα της μπαταρίας έχει να κάνει με τη διαδικασία φόρτισης και εκφόρτισης. Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει αποφυγή της πτώσης της χωρητικότητας κάτω από 20% και την υπέρβαση του 80% κατά τη φόρτιση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη χημεία των κυττάρων της μπαταρίας.

Επιπλέον, ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα επιτρέπουν την προγραμματισμένη φόρτιση, για το πότε θα γίνεται η φόρτιση και το ανώτατο όριο φόρτισης. Αυτό θα συνέβαλε στη διατήρηση της υγείας της μπαταρίας.

Επίσης, η αποφυγή της πλήρους εκφόρτισης της μπαταρίας είναι πολύ σημαντική. Για αυτό το λόγο μάλιστα, πολλά ηλεκτρικά οχήματα διατηρούν πάντα ένα ελάχιστο επίπεδο φόρτισης, διασφαλίζοντας τη λειτουργία τους.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το κόστος της μπαταρίας είναι καθοριστικό

Ακόμη, προσοχή πρέπει να υπάρχει και στη χρήση ταχείας φόρτισης. Αυτή πρέπει να γίνεται στους σωστούς φορτιστές και μόνο σε επείγουσες καταστάσεις. Η ταχεία φόρτιση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της μπαταρία λόγω της υψηλής θερμοκρασίας κατά τη διαδικασία φόρτισης.

Εάν το αυτοκίνητό σας χρησιμοποιείται σε ακραίες καιρικές συνθήκες, βεβαιωθείτε ότι παραμένει συνδεδεμένο στην πρίζα για φόρτιση, ακόμη και αν δεν χρειάζεται επιπλέον ενέργεια. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας να διατηρεί τις κατάλληλες θερμοκρασίες για τη μακροζωία της.

Τέλος, η γρήγορη οδήγηση και η άμεση επιτάχυνση μπορούν να προκαλέσουν υψηλές θερμοκρασίες στη μπαταρία και να επηρεάσουν την απόδοσή της με τον καιρό.

Πηγή: Autocar.com

abb_img