Τι είναι το διαβατήριο μπαταρίας που θέλει η Ε.Ε.;

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών μοντέλων είναι κάτι που έχει στο νου της η Ε.Ε. και για το λόγο αυτό θεσπίζει το «διαβατήριο μπαταρίας».

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας, από την απαρχή των EV μοντέλων. Είτε για την αυτονομία που προσφέρουν, είτε για τον τρόπο που θα αντικαθίστανται όταν «φάνε τα ψωμιά τους». Τώρα όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μερικές ακόμα απαιτήσεις.

Μπαταρία ηλεκτρικών οχημάτων: Πόσο διαρκεί τελικά;

Νέος κανονισμός μπαταριών το Φεβρουάριο του 2027

Σύμφωνα με ότι έχει γίνει γνωστό, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. θέλουν χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα σε όλη τη διαδικασία παραγωγής των μπαταριών. Μάλιστα, απαιτείται υλικά τους να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επικίνδυνα, ενώ θα πρέπει να ελέγχεται ενδελεχώς η προέλευση των πρώτων υλών. Επιπλέον, μετά το τέλος της ζωής τους, ο κανονισμός στοχεύει στην ύπαρξη διαδικασιών συγκέντρωσής τους, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσής τους.

Όλα τα παραπάνω περιέχει ο Κανονισμός Μπαταριών, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2027. Σύμφωνα με το Autocar, όλα τα ηλεκτρικά που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαθέτουν το επονομαζόμενο «διαβατήριο μπαταρίας». Το διαβατήριο περιέχει τα ψηφιακά έγγραφα, που «συνδέονται» με τον αριθμό πλαισίου κάθε οχήματος, ενώ χάρη στο QR Code είναι εφικτό το ψηφιακό τους σκανάρισμα.

Τι να ελέγχετε στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σας;

Η γνώση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι σημαντική

Η Ε. θέλει να ρίξει περισσότερο φως στην εφοδιαστική αλυσίδα κατασκευής των μπαταριών. Και αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Circulor, αρκετοί κατασκευαστές δεν γνωρίζουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους. Αλλά ούτε και τους προμηθευτές τους. Η Circulor δήλωσε στο Autocar, πως το κόστος απόκτησης των διαβατηρίων θα ξεκινάει από τα 7 ευρώ και θα αναφέρει τις πηγές προέλευσης υλικών όπως το κοβάλτιο, ο γραφίτης, το λίθιο και το νικέλιο. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα έχουν σύνδεση με τον αριθμό πλαισίου και το QR code.

Για λόγους προστασίας των δεδομένων, πρόσβαση στις πληροφορίες του διαβατηρίου μπαταρίας θα έχουν οι κατασκευαστές. Ωστόσο, ένας αγοραστής αυτοκινήτου θα μπορεί να δει κάποιες γενικές πληροφορίες, αλλά και την κατάσταση της μπαταρίας. Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις για ένα διαβατήριο μπαταρίας που θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες έπειτα από την κατασκευή της. Αυτού του είδους τα διαβατήρια θα είναι χρήσιμα κατά την αγορά μεταχειρισμένου οχήματος.

abb_img
spot_img