Χρήσιμες συμβουλές για την αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Με τα ηλεκτροκίνητα συνεχώς να αυξάνονται, ορισμένοι οδηγοί επιλέγουν τη δυνατότητα αγοράς ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ως entry level εμπειρία στη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση.

Μέχρι πρόσφατα, η αγορά ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου έμοιαζε με κάτι εντελώς άγνωστο. Οι παραδοσιακοί αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν ακόμη τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με σκεπτικισμό.

Ωστόσο, με τους κατασκευαστές να προσθέτουν όλο και περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα στη γκάμα τους τα τελευταία χρόνια, οι επιλογές σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα συνεχώς αυξάνονται.

Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε για την αγορά των μεταχειρισμένων EV; 

emobility

Αρχικά, θα πρέπει να αποφασίστε τι είδους ηλεκτρικό αυτοκίνητο θέλετε ή χρειάζεστε, γιατί ήδη υπάρχουν αρκετά διαφορετικά οχήματα για να διαλέξετε.

Προφανώς, υπάρχουν BEV (ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία), τα οποία είναι αυτά που συνήθως έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ως αποτέλεσμα, το «άγχος της αυτονομίας» μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, με τους οδηγούς να ανησυχούν μερικές φορές ότι θα μείνουν χωρίς μπαταρία.

Σε ορισμένα πρώιμα BEV, αυτό είναι ένα πραγματικό μέλημα, με την απόσταση μεταξύ των φορτίσεων, ας πούμε, και του πρώιμου Nissan Leaf να είναι κάτι περισσότερο από 145 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, μερικά μεταγενέστερα μοντέλα φτάνουν τώρα ακόμα και στα 650 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση.

Διαβάστε επίσης: Το Tesla Model Y καταλαμβάνει το 72% της αγοράς των αυτοκινήτων στη Νορβηγία – Cars Electric

Ακολουθούν τα PHEV (plug-in υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα), τα οποία συνδυάζουν έναν παραδοσιακό ICE (κινητήρα εσωτερικής καύσης) με έναν ηλεκτροκινητήρα και μπαταρία.

Για τις περισσότερες σύντομες διαδρομές, ο ηλεκτροκινητήρας αρκεί για αποστάσεις, οι οποίες συνήθως κυμαίνονται από 40 έως 60 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, για μεγαλύτερες αποστάσεις απαιτείται η χρήση κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ.

Είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατάλληλο για εμένα;

ev owners

Αυτό είναι αναμφισβήτητα το ερώτημα που πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για κάθε πιθανό αγοραστή ηλεκτρικών οχημάτων.

Ουσιαστικά, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε πως θα χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο και πού θα το σταθμεύσετε όταν δεν το χρησιμοποιείτε, καθώς θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το να μην μπορείτε να φορτίσετε την μπαταρία του, επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση στο δίκτυο φόρτισης.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι η υποδομή ηλεκτρικής φόρτισης βελτιώνεται και επεκτείνεται συνεχώς, ενώ η αυξημένη εγκατάσταση φόρτισης στο δρόμο σημαίνει ότι η ύπαρξη γκαράζ δεν θα είναι κάποια στιγμή τόσο πολύ κομβική.

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πλέον διαθέσιμα σε πολλά διαφορετικά μεγέθη, από αυτοκίνητα πόλης έως SUV.

Πού μπορώ να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

electric car

Με αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους και αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών, η προσφορά σε μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

Έτσι έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε από εμπόρους, αλλά ακόμη από ιδιώτες.

Για πολλούς, η πιο “απλή διαδρομή” είναι μέσω ενός κύριου αντιπροσώπου χρησιμοποιώντας το εγκεκριμένο μεταχειρισμένο σχέδιο του κατασκευαστή.

Ναι, θα πληρώσετε λίγο παραπάνω αλλά θα έχετε την ηρεμία που συνοδεύεται από την εργοστασιακή εγγύηση, την εξειδίκευση της μάρκας για το δικό της προϊόν και ένα αυτοκίνητο που έχει ελεγχθεί διεξοδικά.

Θα έχετε επίσης πρόσβαση σε διαφορετικούς τρόπους πληρωμής, όπως προσωπικό πρόγραμμα συμβολαίου ή αγορά μίσθωσης.

Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε έναν ανεξάρτητο ειδικό αντιπρόσωπο EV. Πολλοί εργάζονται πλέον και με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι έμποροι λιανικής πώλησης θα έχουν μια ευρύτερη γκάμα διαφορετικών μαρκών και μοντέλων για να διαλέξετε, καθώς και συνήθως θα προσφέρουν μια εγγύηση μετά την αγορά, που συνήθως περιλαμβάνεται στην τιμή, αλλά μερικές φορές κοστίζει λίγο επιπλέον.

Όσον αφορά τις χαμηλότερες τιμές, η ιδιωτική αγορά είναι πιθανό να “κρύβει” και τις μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Φυσικά, η επιλογή αυτή ενέχει και το μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μοντέλα ICE, τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη, οπότε μηχανικά υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για βλάβες. Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι που πρέπει να κάνετε είναι απαραίτητοι και πολύτιμοι.

Για παράδειγμα, ένα πλήρες ιστορικό των σέρβις είναι ζωτικής σημασίας, διότι όχι μόνο διασφαλίζει ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει φροντίσει το αυτοκίνητο, αλλά σημαίνει επίσης ότι το όχημα θα έπρεπε να έχει αναβαθμιστεί με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις λογισμικού.

Όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι βαριά, οπότε φροντίστε να ελέγξετε τα ελαστικά και τα φρένα για φθορά, καθώς και να ακούσετε τυχόν δυσάρεστους θορύβους από τις αναρτήσεις.

Ελέγξτε επίσης το μέγεθος της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Συνήθως, όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία kWh, τόσο μεγαλύτερο είναι το εύρος. Τα περισσότερα πρώιμα ηλεκτρικά οχήματα έχουν μικρό εύρος μπαταρίας, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι παίρνετε, ειδικά αν σχεδιάζετε τακτικά μακρινά ταξίδια.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια της φόρτισης υπάρχουν και ότι είναι τα σωστά, καθώς αυτά κοστίζουν και, φυσικά, η νέα σας αγορά είναι λίγο-πολύ άχρηστη χωρίς αυτά.

Χρειάζομαι έναν οικιακό φορτιστή για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ev home charger

Η σύντομη απάντηση σε αυτό είναι «ναι».

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ιδιοκτησία EV, πρέπει πραγματικά να είστε σε θέση να το φορτίσετε στο σπίτι, κάτι που για τους περισσότερους θα σημαίνει πρόσβαση σε δρόμο ή σε γκαράζ.

Η ευκολία και η εξοικονόμηση κόστους για να μπορείτε να φορτίζετε έξω από το σπίτι σας είναι πολυάριθμες, καθιστώντας την ιδιοκτησία ηλεκτρικών οχημάτων μια λιγότερο αγχωτική και πιο απλή επιλογή.

Για αρχή, θα μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν φορτιστή wallbox, ο οποίος παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από 7kW έως 11kw.

Διαβάστε επίσης: Προτιμότερη η φόρτιση με το λεπτό ή με την κιλοβατώρα;

Επιπλέον, θα πληρώσετε λιγότερα για φόρτιση στο σπίτι, αφού θα έχετε τη δυνατότητα να προγραμματίζετε τον φορτιστή, έτσι ώστε να φορτίζει το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο κατά τα χρονικά διαστήματα όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερες.

Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της σύνδεσης στο σπίτι πέρα από την ευκολία είναι ότι μπορείτε να ρυθμίσετε το αυτοκίνητο να φορτίζει τις ώρες κατά τις οποίες το ρεύμα είναι φθηνότερο.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!