ΔΕΗ: Εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία

Η επέκταση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΔΕΗ και η φιλοδοξία της για περαιτέρω επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ακούστε το άρθρο

Στις 25 Οκτωβρίου η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΗ. Αποτελεί την πρώτη σημαντική επέκταση της στο εξωτερικό. Με αυτή τη συμφωνία απέκτησε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό το χαρτοφυλάκιο αφορά έργα που είναι λειτουργούν ήδη, καθώς και έργα σε διαδικασία ωρίμανσης.

Η συμφωνία πώλησης είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2023. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις που ήταν σε εκκρεμότητα προκειμένου να υπάρξει ολοκλήρωση της εξαγοράς. Πρόσφατα, επήλθε η εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων και η υπόθεση είχε αίσιο τέλος. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η ΔΕΗ κατέβαλε αντίτιμο περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ (για το 100%).

ΑΔΜΗΕ: Πρόοδος στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Cars Electric

Η επέκταση του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ

Όπως αναφέραμε, η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία έφερε σημαντική επέκταση του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ. Πλέον ο Όμιλος ΔΕΗ έχει συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες. Επιπλέον, έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 4,4 GW. Αυτή η εγκατεστημένη ισχύς αφορά φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια και υδροηλεκτρική ενέργεια.

MYTILINEOS: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την SK E&S – Cars Electric

Οι δηλώσεις του προέδρου και CEO της ΔΕΗ κ. Γεωργίου Στάσση

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, ανέφερε πως: «Στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη». Παράλληλα, εξέφρασε τη φιλοδοξία να γίνει η ΔΕΗ ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας στη Ρουμανία.

HELLENiQ ENERGY: Οικονομική στήριξη για την ανάκαμψη της Θεσσαλίας – Cars Electric

Η θέση της Enel Ρουμανίας στην ενεργειακή αγορά της χώρας

Η Enel Ρουμανίας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες της ρουμανικής αγοράς ενέργειας. Έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 600 MW, ενώ υπάρχουν άλλα 5 GW σε πορεία υλοποίησης. Έτσι, η Enel Ρουμανίας είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ στη χώρα. Αυτό συμπίπτει πλήρως με τις βλέψεις της ΔΕΗ να κυριαρχήσει στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, η Enel Ρουμανίας, ως προς την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, έχει 3,1 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα. Τέλος, κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της Ρουμανίας. Μεταξύ αυτών είναι και το Βουκουρέστι, που αποτελεί την πιο σημαντική περιφέρεια στη χώρα.

abb_img