ΑΔΜΗΕ: Πρόοδος στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και η προώθηση ταχείας υλοποίησης της διασύνδεσης με Κύπρο και Ισραήλ.

Πρόσφατα, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) έκλεισε μια σημαντική συμφωνία για την εξέλιξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο και Ισραήλ. Συγκεκριμένα, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κύπρου (ΔΣΜΚ).

Αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας θα είναι η παροχή τεχνικών υπηρεσιών από τον ΑΔΜΗΕ προς τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κύπρου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, οι υπηρεσίες αυτές θα αφορούν παροχή βοήθειας και τεχνογνωσίας προς τον ΔΣΜΚ. Η βοήθεια αυτή θα αφορά θεματικές όπως η εκπόνηση τεχνικών μελετών και αναλύσεων για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Επιπλέον, θα αφορά σενάρια λειτουργίας, αξιολόγηση τεχνικών θεμάτων σχεδιασμού σύνδεσης και εξοπλισμού και άλλα τεχνικά ζητήματα.

Ταυτόχρονα, θα υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών για το νομικό πλαίσιο που διέπει το έργο. Επίσης, θα υπάρχει συνεργασία και στο κομμάτι των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Στόχος της συγκεκριμένης συνεργασίας θα είναι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου.

ΕΕ: η απαγόρευση των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας και η επίδραση στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών – Cars Electric

Ο νέος ρόλος του ΑΔΜΗΕ ως πάροχος τεχνογνωσίας 

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η συμφωνία με τον ΔΣΜΚ ανοίγει ένα νέο πεδίο δραστηριοποίησης για τον ίδιο. Αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τα έργα διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου, είναι σε θέση να παρέχει πλέον τεχνικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία προς τρίτους Διαχειριστές Μεταφοράς.

IEA: Δημοσίευση του World Energy Outlook 2023 – Cars Electric

Το εμβληματικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Υπενθυμίζουμε πως ο ΑΔΜΗΕ είναι ο φορέας υλοποίησης και project promoter του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Η ηλεκτρική διασύνδεση θα συνδέει αυτές τις χώρες με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο έργο θα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη ηλεκτρική διασύνδεση τέτοιου είδους στον κόσμο. Θα δώσει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, ενώ θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Παράλληλα θα δημιουργήσει μια αξιόπιστη «πράσινη» διασύνδεση για την Ευρώπη. Τέλος, θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 μέσω της διακίνησης καθαρής ενέργειας, υπηρετώντας έτσι το ευρωπαϊκό “Green Deal”.

Το έργο αυτό αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει εξασφαλίσει επιχορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους.

abb_img
spot_img