Δεν είμαστε μακριά από την καθημερινή χρήση ιπτάμενων… ταξί, λένε ερευνητές

Πριν από λίγα χρόνια, έστω και η ιδέα της χρήσης ενός ιπτάμενου ταξί για τις καθημερινές μετακινήσεις θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ακόμα και σήμερα, που η τεχνολογία κάνει άλματα και τίποτα πια δεν φαίνεται απίθανο, το ενδεχόμενο να… πεταγόμαστε από το ένα μέρος στο άλλο με ένα ιπτάμενο ταξί, θεωρείται μακρινό όνειρο.

Και όμως, αυτό θα αλλάξει, και μάλιστα, συντομότερα από ότι πιστεύαμε. Οι εξελίξεις στον τομέα των μπαταριών φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο να γίνονται μετακινήσεις με ιπτάμενα ταξί, λόγω του ότι η γρηγορότερη φόρτιση τους μπορεί να τα καταστήσει πιο συμφέροντα ως προς τη λειτουργία τους, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Αναλυτικότερα, τα ιπτάμενα ταξί, περισσότερο γνωστά και ως electric vertical take-off and landing vehicles (eVTOL), δηλαδή ηλεκτρικά οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, «θα μπορούσαν να πραγματοποιούν 15 διαδρομές, δύο φορές την ημέρα, κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής, ώστε να δικαιολογήσουν και να καλύψουν το κόστος χρήσης τους», αναφέρει ο διευθυντής των ερευνητών που βρήκαν τον τρόπο να φορτίζουν πολύ γρήγορα και με ασφάλεια οι συμπαγείς μπαταρίες των eVTOL, ώστε, να είναι αξιοποιήσιμα για καθημερινή χρήση.

Αυτή η εξέλιξη στα eVTOL’s θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση της επόμενης γενιάς στην μετακίνηση, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Penn State, οι οποίοι έκαναν την ανακάλυψη!

Δεν θα χρειαστούμε άλλα 20 χρόνια για να δούμε τα ιπτάμενα ταξί σε λειτουργία

«Ελπίζω πως με την δουλειά που έχουμε κάνει σε αυτή τη μελέτη, θα μπορέσουμε να δώσουμε στο κοινό μία στέρεη άποψη πως δεν χρειάζεται να περιμένουμε άλλα 20 χρόνια για να δούμε, επιτέλους, αυτά τα οχήματα», δήλωσε ο Chao-Yang Wang, Διευθυντής του Κέντρου Ηλεκτροχημικής Μηχανικής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

«Πιστεύω πως αποδείξαμε ότι τα eVTOL είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα», προσθέτει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: H General Motors σχεδιάζει αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα για τους αστροναύτες στη Σελήνη

Η μελέτη δημοσιεύτηκε χθες, 7 Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό «Joule».

Στην έρευνα που διεξήγαγαν ο Dr Wang και η ομάδα των ερευνητών του πειραματίστηκαν με μπαταρίες ιόντων-λιθίου οι οποίες θα είναι ιδανικές για eVTOL, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σε αυτά τα ιπτάμενα οχήματα να φορτίζουν αρκετά, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν μία διαδρομή περίπου 80 χιλιομέτρων με μία φόρτιση διάρκειας πέντε έως δέκα λεπτών!

Για να επιτευχθεί αυτό οι ερευνητές κατέληξαν πως η μπαταρία θα πρέπει να θερμανθεί σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία, αφού έχει καλυφθεί με ένα φύλλο νικελίου, το οποίο θα επιτρέψει την ταχύτατη φόρτιση της μπαταρίας, χωρίς να την καταστρέψει.

«Πιστεύω πως τα ιπτάμενα οχήματα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν κατά πολύ τον χρόνο μετακινήσεων και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, ανοίγοντας τον ορίζοντα στις ιπτάμενες μετακινήσεις, γενικότερα», είπε ο Dr Wang.

Διαβάστε επίσης: VoloConnect: Η Volocopter παρουσιάζει το νέο της ηλεκτρικό αεροσκάφος

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!