Μετά την αποχώρηση του Carlos Tavares τον Δεκέμβριο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Stellantis εξέλεξε ομόφωνα τον Antonio Filosa ως τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο (CEO) του ομίλου. Η επίσημη ανάληψη καθηκόντων του, έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουνίου, ενώ τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση, για την επικύρωση της εκλογής του. Ήδη, το Συμβούλιο, του έχει αναθέσει όλες τις εκτελεστικές αρμοδιότητες, διασφαλίζοντας ομαλή μετάβαση εξουσίας.
Ο Antonio Filosa, ιταλικής καταγωγής, έμπιστος του Ανιέλι, έχει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον όμιλο και έχει διατελέσει επικεφαλής δραστηριοτήτων στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Νότια Αμερική, οδήγησε τη Fiat στην κορυφή των πωλήσεων και ενίσχυσε τις επιδόσεις των Peugeot, Citroën, Ram και Jeep. Ως CEO της Jeep, κατάφερε να επεκτείνει την παρουσία της μάρκας στην ευρωπαϊκή αγορά, επιτυγχάνοντας σημαντική ανάπτυξη.
Ωστόσο, ο νέος επικεφαλής της Stellantis, καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις. Η εταιρεία έχει χάσει μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κυρίως λόγω της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής του προκατόχου του, η οποία έκανε τα αυτοκίνητα λιγότερο προσιτά. Αντιπρόσωποι και από τις δύο ηπείρους, είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις αυξανόμενες τιμές, ενώ οι καθυστερήσεις στην κυκλοφορία νέων μοντέλων, η υποτονική ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα και ο ανταγωνισμός από Ασιάτες κατασκευαστές, οδήγησαν σε υψηλά αποθέματα και πτώση πωλήσεων.
Στη Βόρεια Αμερική, η κρίση είναι έντονη και αποτέλεσε μία από τις αιτίες αποχώρησης του Tavares. Οι μάρκες Jeep και Chrysler, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των πωλήσεων του ομίλου στις ΗΠΑ, βασίζονται σημαντικά σε οχήματα που εισάγονται από Μεξικό και Καναδά, κάτι που τις καθιστά ευάλωτες, σε νέους τελωνειακούς δασμούς. Ο εμπορικός πόλεμος υπό τον πρόεδρο Τραμπ και η αβεβαιότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού, έχουν ήδη ωθήσει την Stellantis, να εξετάζει τρόπους αύξησης του ποσοστού εξαρτημάτων που παράγονται εντός ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, η μάρκα Opel – μέλος της Stellantis – παραμένει κερδοφόρα παρά τις πιέσεις λιτότητας. Το 2024 σημείωσε αύξηση πωλήσεων 6,4% και άνοδο του μεριδίου αγοράς στο 5,6%, κυρίως χάρη στις επιδόσεις των επαγγελματικών οχημάτων.
Στρατηγικά, ο Filosa καλείται να αποφασίσει για την τύχη μαρκών όπως η Alfa Romeo, η DS και η Lancia, οι οποίες ενδέχεται να καταργηθούν αν συνεχίσουν να αποδίδουν κάτω των προσδοκιών. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ομίλου, ειδικά στην Ευρώπη, προσθέτει πίεση για αναδιοργάνωση, ενώ και άλλοι κατασκευαστές όπως η Volkswagen και η Ford έχουν ήδη προχωρήσει σε κλείσιμο εργοστασίων και περικοπές προσωπικού.
Στο παγκόσμιο τοπίο, η Stellantis υστερεί στην κινεζική αγορά, παρότι αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Ωστόσο, επιχειρεί δυναμική είσοδο μέσω της συνεργασίας με την κινεζική Leapmotor. Η Stellantis κατέχει το 51% της κοινοπραξίας και είναι ο πρώτος δυτικός όμιλος που εξασφαλίζει αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής και πώλησης οχημάτων Leapmotor εκτός Κίνας – μια στρατηγική κίνηση, που ενδέχεται να λειτουργήσει ως πολύτιμος μοχλός ανάπτυξης στις διεθνείς αγορές.
Ο Antonio Filosa αναλαμβάνει τα ηνία ενός κολοσσού με 14 αυτοκινητοβιομηχανίες υπό τη στέγη του και τεράστια παραγωγική δύναμη, αλλά ταυτόχρονα και με σοβαρά δομικά προβλήματα. Η πορεία του, θα κριθεί από τις στρατηγικές του αποφάσεις στους τομείς της τιμολόγησης, της καινοτομίας, της παρουσίας στη Βόρεια Αμερική και της αντιμετώπισης του κινεζικού ανταγωνισμού. Οι επόμενοι μήνες, θα είναι καθοριστικοί για την κατεύθυνση που θα πάρει η Stellantis στην παγκόσμια αγορά.
Πηγή: Stellantis