Νέα εφαρμογή της Google διευκολύνει τα μακρινά ταξίδια με ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα μία νέα δυνατότητα του Google Maps για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους οδηγούς να επιλέξουν τον καταλληλότερο για αυτούς σταθμό φόρτισης ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους, βρίσκοντας παράλληλα την βέλτιστη διαδρομή.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι πολύτιμη για τους οδηγούς, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουν υπόψη για τη φόρτιση του αυτοκινήτου τους σε μία διαδρομή, όπως για παράδειγμα η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίες, η διαθεσιμότητα φορτιστών κατά μήκος της διαδρομής και την απόσταση που μπορεί να διανύσει το αυτοκίνητο λαμβάνοντάς υπόψη τον καιρό και την κίνηση.

Πέρα από αυτό, υπάρχουν και προσωπικές προτιμήσεις που επηρεάζουν την επιλογή φορτιστή, όπως για παράδειγμα αν κάποιος οδηγός θέλει να απολαύσει ένα γεύμα, ενώ το αυτοκίνητο του φορτίζεται.

Μάλιστα σε ένα blog post από την Google που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο, η Google αναφέρει ότι ο σχεδιασμός μίας διαδρομής με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μερικές φορές μπορεί να είναι μία διαδικασία σαν την επίλυση ενός puzzle, με τους ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου να πρέπει να βρουν τον ιδανικότερο σταθμό φόρτισης εντός συγκεκριμένου εύρους και ο οποίος πρέπει να έχει ένα τύπο βύσματος που να ταιριάζει με το αυτοκίνητο τους.

Επιπλέον, ο χρόνος φόρτισης μίας μπαταρίας δεν είναι γραμμικός, καθώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φορτίσει μία μπαταρία από το 90% στο 100% από ότι από το 20% στο 30%.

Διαβάστε ακόμα: Ενσωμάτωση τεχνολογίας A.I. σε ηλεκτρικά πατίνια για τη μείωση ατυχημάτων

To post της Google ανέφερε ακόμα ότι καθώς οι σταθμοί φόρτισης είναι πολύ λιγότεροι από τα πρατήρια βενζίνης η διαδικασία της φόρτισης μπορεί να δημιουργήσει άγχος στους οδηγούς και φόβο ότι το αυτοκίνητο τους θα “μείνει” από μπαταρία, προτού προσεγγίσουν κάποιο φορτιστή.

Σύμφωνα με τον Alex Donaldson Product Manager στο Google Maps, με τη νέα δυνατότητα της Google οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων όταν ταξιδεύουν σε ένα προορισμό που απαιτεί δύο ή περισσότερες στάσεις για φόρτιση θα μπορούν να βρουν την πιο αποτελεσματική διαδρομή σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πόσο θα διαρκέσει η φόρτιση και για τον εκτιμώμενο συνολικό χρόνο ταξιδιού.

Επιλογή Φορτιστή
Προσθήκη επιλογής φόρτισης πριν την έναρξη του ταξιδιού

Στους τρεις παρακάτω χάρτες η νέα εφαρμογή της Google δείχνει την ταχύτερη διαδρομή από το Βερολίνο προς το Παρίσι με ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 400 χιλιομέτρων και με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 200 χιλιομέτρων. Οι τρεις διαδρομές όπως βλέπουμε διαφέρουν σημαντικά.

Χάρτης Διαδρομής

Ο νέος αλγοριθμικός σχεδιασμός δρομολογίων θα λειτουργεί επίσης σε μικρότερα ταξίδια και σύντομα θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τις μεθόδους πληρωμής που γίνονται δεκτές στους επιμέρους σταθμούς φόρτισης στην Ευρώπη.

To feature της Google θα λειτουργεί μόνο για τα ηλεκτρικά οχήματα τα οποία έχουν το σύστημα της Google Android Automotive εγκαταστημένο στο βασικό λειτουργικό τους σύστημα.

Αυτή τη στιγμή τα μόνα μοντέλα που το έχουν είναι το Polestar 2 και το Volvo XC40 Recharge, αλλά αναμένεται να το αποκτήσουν και άλλα μοντέλα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Το 2019 η Google είχε δημιουργήσει ένα ακόμα feature για ηλεκτρικά αυτοκίνητα το οποίο επέτρεπε στους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αναζητήσουν ένα σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με βάση τον τύπο πρίζας που διαθέτουν.

abb_img
spot_img