Ενσωμάτωση τεχνολογίας A.I. σε ηλεκτρικά πατίνια για τη μείωση ατυχημάτων

Η εταιρεία ηλεκτρικών πατινιών Voi ενσωματώνει τεχνολογία Α.Ι. από τη Luna για να ανιχνεύει τους πεζούς, να αναγνωρίζει τα πεζοδρόμια και να αντιδρά αναλόγως, διασφαλίζοντας την ασφάλεια τόσο των αναβατών, όσο και των πεζών.

Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε στην Αμερική πριν από μερικούς μήνες το 60% των ατυχημάτων που αφορούσαν από ηλεκτρικά πατίνια συνέβησαν σε πεζοδρόμια ή σε χώρους όπου απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρικών πατινιών.

H αυξανόμενη χρήση των πατινιών σε συνδυασμό με τα ανωτέρω δεδομένα αποτελούν κάποιους από τους λόγους για τους οποίους οι εταιρείες ηλεκτρικών πατινιών στρέφονται στην τεχνολογία σε μία προσπάθεια τους να μειώσουν τα ατυχήματα και τους τραυματισμούς μεταξύ των αναβατών και των πεζών.

Στην Ευρώπη μάλιστα πρόσφατα η εταιρεία ενοικίασης πατινιών Voi Technology και η εταιρεία μικροκινητικότητας Luna συνεργάστηκαν για να ενσωματώσουν AI τεχνολογία υπολογιστικής όρασης (computer vision) που θα αποτελείται από κάμερες και αισθητήρες θα βοηθάει στην ανίχνευση πεζών και πεζοδρομίων.

Η τεχνολογία η οποία λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο αποτελείται από μία κάμερα η οποία τοποθετείται στο μπροστά μέρος του πατινιού και διαθέτει έναν αλγόριθμο ο οποίος έχει εκπαιδευτεί σε χιλιάδες εικόνες και έχει τη δυνατότητα να σκανάρει το περιβάλλον γύρω από αυτόν.

Με αυτό τον τρόπο, το πατίνι μπορεί να προγραμματιστεί να αντιδράσει σε πραγματικό χρόνο με ποικίλους τρόπους.

Voi Scooter

Μάλιστα η τεχνολογία όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της VOI έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει σε τι επιφάνεια βρίσκεται το scooter, π.χ. μονοπάτι, ποδηλατόδρομο ή σε οδική οδό. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία ενοικίασης scooter είναι σε θέση να δει αν ο αναβάτης συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Shahin Ghazinouri,ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος λογισμικού στη Voi, είπε: «Η τεχνολογία θα μπορούσε να επιβραδύνει την ταχύτητά του scooter, καθώς ο αναβάτης ανεβαίνει σε ένα πεζοδρόμιο, θα μπορούσε να μειώσει την ταχύτητα αν εντοπίσει πεζούς στο δρόμο και ακόμα θα μπορούσε να δώσει ηχητικές προειδοποιήσεις τόσο στον αναβάτη όσο και στο περιβάλλον γύρω του εάν η τεχνολογία ανιχνεύσει συμπεριφορά που πιστεύουμε ότι είναι ανασφαλής».

Με την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, η Voi ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη εταιρεία σκούτερ στον κόσμο που προσφέρει ανίχνευση πεζών σε πραγματικό χρόνο, παρόμοια με αυτή που διατίθεται σε αυτοκίνητα υψηλών προδιαγραφών.

Ωστόσο, πρόσφατα και η Spin, η μονάδα μικροκινητικότητας της Ford, ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει παρόμοια τεχνολογία.

Οι κάμερες που θα χρησιμοποιηθούν δεν διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης προσώπου, προκειμένου έτσι να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία GDPR, αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ιδιωτικότητα.

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της VOI σχετικά με την παραπάνω τεχνολογία και την υιοθέτηση της στα πατίνια της, αυτές εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της πιλοτικής χρήσης της στο Northampton της Αγγλίας που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύντομα αναμένεται η έναρξη της δεύτερης φάσης της πιλοτικής χρήσης.

abb_img
spot_img