Ένα supercar από το μέλλον που το… φοράς σαν κοστούμι

Τα δημιουργικά τμήματα της Nissan διαμόρφωσαν ένα μοντέλο κλίμακας 1:1, βασισμένο στο όραμα ενός σπουδαστή ανώτερου σχεδιασμού, για ένα εξαιρετικά αυτόνομο μέλλον.

Το “Nissan GT-R(X) 2050″ είναι ένα supercar για το αυτόνομο… μέλλον.

Αποτελεί το όραμα της Nissan Design και του σχεδιαστή Jaebum “JB” Choi, μια μελέτη σχεδιασμού για τη μελλοντική αυτόνομη εποχή, όταν οι μηχανές θα μπορούν να ενσωματώσουν το συναίσθημα του οδηγού, μέσω μιας φυσικής σύνδεσης.

Το ολοκληρωμένο έργο έχει μήκος κάτω των τριών μέτρων και ύψος άνω των 60 εκατοστών.

Ο μοναδικός επιβάτης, ο οδηγός, στηρίζεται οριζόντια σε “επιρρεπής” θέση με τα άκρα εκτεταμένα σε σχήμα Χ. Ο οδηγός φορά μια φουτουριστική στολή και κράνος που μοιάζουν με την προστατευτική ενδυμασία αναβατών superbikes.

“Ο JB είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος, υπερ-δημιουργικός σχεδιαστής και οι ιδέες του για τα μελλοντικά supercars που εμπνέονται από την ενσωμάτωση εγκεφάλου σε όχημα (brain-to-vehicle, Β2V),ταιριάζουν απόλυτα με την προηγμένη εργασία της Nissan στον τομέα B2V”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της NDA David Wood house.

“Η διατριβή του αφορούσε την επίδειξη της συναισθηματικής τεχνολογίας σύνδεσης που μπορεί να δημιουργήσει και το όφελος που μπορεί να προσφέρει για τους πελάτες. Ήταν εξαιρετικά συναρπαστικό για την ομάδα της NDA να βοηθήσει τον JB, στο να δώσει φόρμα σε αυτήν την ιδέα, ως μοντέλο 1:1.”

Ως «φορετή μηχανή», ο Choi οραματίζεται ότι η σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με τον υπολογιστή, θα παρέχει καλύτερη απόδοση από τα «συνηθισμένα» αυτοκινούμενα αυτοκίνητα. Λέει ότι το όχημα μιμείται το σχήμα του ανθρώπινου σώματος, ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά τον εγκέφαλο.

“Οι εξωσκελετοί σήμερα κάνουν τους ανθρώπους πιο δυνατούς, φορώντας μηχανικές κατασκευές. Προσπάθησα να χωρέσω το μέγεθος του σώματος ενός ατόμου, στο μέτρο του δυνατού, σαν να φορούσα αυτοκίνητο”, εξηγεί ο Choi για τη συμπαγή διάταξη του οχήματος.

“Ήθελα να δημιουργήσω μια νέα μορφή μηχανής που δεν είναι όχημα για οδήγηση, είναι ο χώρος όπου η μηχανή και ο άνθρωπος γίνονται ένα.”

Το τολμηρό έργο του Choi εξακολουθεί να δανείζεται στοιχεία από το τρέχον Nissan GT-R, όπως τις τολμηρές, έντονες επιφάνειες, τους μονολιθικούς όγκους του αμαξώματος και τα χαρακτηριστικά σχεδίασης V-motion. Διαθέτει επίσης τα εμβληματικά φώτα του GT-R και κόκκινες ριγέ πινελιές του GT-R NISMO.

Ένα άλλο μοναδικό στοιχείο είναι το κράνος σε στυλ GT-R και το κοστούμι “docking”. Το κράνος σχεδιάστηκε για να εισαχθεί σε μια υποδοχή για κάμερα μπροστινής θέασης που συνεργάζεται με VR. Ένας ειδικός πομπός μετάδοσης σημάτων  από  τον εγκέφαλο στην μηχανή, θα βοηθούσε τον ανθρώπινο εγκέφαλο να ενεργοποιήσει τα ψηφιακά σήματα.

Ως όχημα που θα οδηγηθεί πιθανότατα τη νύχτα, η ευελιξία του θα αποτελούσε κρίσιμο κομμάτι των υψηλών ηλεκτροκίνητων επιδόσεων του.

Ο Choi φαντάζεται ότι οι συμπαγείς μονάδες τροχών/ελαστικών του οχήματος, με θόλους σε σχήμα παραπλήσιο του τετραγώνου, επιτρέπουν στο όχημα να στρίψει 360 μοίρες.

Η εξωτερική διάμετρος του ελαστικού είναι 21 ίντσες και ο κύκλος του εσωτερικού τροχού είναι 15 ίντσες. Το μοτίβο των ακτίνων των ζαντών σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τον τροχό να κρυώσει γρήγορα, ακόμα και υπό ακραίες συνθήκες πέδησης.

Παράλληλα, το GT-R(X) 2050 διαθέτει ένα ενεργό σπόιλερ για περισσότερη άντωση.

GT-R 2050(X) Χαρακτηριστικά

Χωρητικότητα θέσεων 1 (οδηγός)
Διάταξη θέσης “Επιρρεπής” προς τα εμπρός
Χειρισμός Διεπαφή εγκεφάλου με υπολογιστή
Μήκος 2908 mm
Πλάτος 1537 mm
Ύψος 658 mm
Μεταξόνιο 1756 mm
Διαστάσεις τροχών / ελαστικών 15”  / 21”