Ένας ποδηλατόδρομος για την Αρχαία Ολυμπία

Πως θα σας φαινόταν η βόλτα με το ηλεκτρικό σας ποδήλατο, δίπλα στη φύση, να καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία; 

Πως θα σας φαινόταν η βόλτα με το ηλεκτρικό σας ποδήλατο, δίπλα στη φύση, να καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία;

Και όμως, άμεσα αναμένεται η διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής. Σκοπός της η διέλευση μόνο πεζών αλλά και ποδηλάτων. Στα όρια, φυσικά, του οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο δήμος, προχωρά σε αυτή την κίνηση με στόχο την ανάδειξη και την προστασία του φυσικού τοπίου και του ευρύτερου αρχαιολογικού τοπίου, την προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ενίσχυση του τουρισμού.

Πως θα είναι ο ποδηλατόδρομος στην Αρχαία Ολυμπία

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανέφερε σχετικά «η σημασία του συγκεκριμένου έργου για την Αρχαία Ολυμπία είναι μεγάλη, επειδή αναδεικνύει τον αρχαιολογικό χώρο, προσφέροντας μια λύση αισθητικής, αλλά και λειτουργικής αξίας στην προσβασιμότητα των επισκεπτών».

Όπως εξήγησε, «ο παλιός ασφάλτινος εθνικός δρόμος που για δεκαετίες έτεμνε τον αρχαιολογικό χώρο, θα μετατραπεί σ’ έναν όμορφο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο αρμονικά ενταγμένο στο τοπίο της Ολυμπίας, κάνοντας την πρόσβαση πιο ελκυστική και πιο φιλική στον επισκέπτη, ενώ γίνεται πιο φιλική και στο περιβάλλον».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Επίσης, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε:

«Mε τα συγκεκριμένα έργα θέλουμε να προσφέρουμε στον σύγχρονο επισκέπτη καλύτερη προσπελασιμότητα στο μνημείο, προσθέτοντάς καινούριες εμπειρίες με μια εναλλακτική διαδρομή περιπάτου και αναψυχής στο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ολυμπιακό τοπίο».

Ειδικότερα, όσον αφορά το έργο, η τουριστική διαδρομή αποτελεί τη φυσική συνέχεια του κεντρικού εμπορικού δρόμου του οικισμού. Όπως επίσης και τμήμα της παλιάς εθνικής οδού, που οδηγεί στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο.

Συγκεκριμένα, η περιοχή της μελέτης αφορά στο τμήμα που ξεκινά από την γέφυρα του ποταμού Κλαδέου και καταλήγει στην είσοδο της Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Η Κεντρική Μακεδονία σύντομα θα γίνει ένας ιδανικός προορισμός για εξερεύνηση με ποδήλατο

Παράλληλα, η περιοχή εφάπτεται στον αρχαιολογικό χώρο. Ωστόσο, είναι εκτός των ορίων του. Ως αποτέλεσμα ο επισκέπτης που θα περνάει από εκεί θα βλέπει τον αρχαιολογικό χώρο και μετά το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του. Επιπλέον, θα προσεγγίζει και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Όπως το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης, το μνημείο Pierre de Coubertin κ.α. Φυσικά, θα έχει τη και δυνατότητα να είναι σε επαφή και με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Τέλος, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 1.074.925,84 ευρώ. Για λόγους ασφαλείας, θα υπάρχει η δυνατότητα διέλευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Όπως είναι τα πυροσβεστικά οχήματα, τα ασθενοφόρα, όταν αυτό αυτό θα είναι αναγκαίο.

Editorial