Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση 64% στις ευρωπαϊκές πωλήσεις τους τον Φεβρουάριο, φτάνοντας τις 38.902 μονάδες, σύμφωνα με την Dataforce. Το μερίδιο αγοράς τους, ενισχύθηκε από 2,5% σε 4,1% παρά τα εμπόδια που προκάλεσαν οι νέοι ευρωπαϊκοί δασμοί έως και 35,3%, στα ηλεκτρικά οχήματα, επιπλέον του υφιστάμενου δασμού 10%. Οι δασμοί αυτοί, που θα ισχύουν για πέντε έτη, ανάγκασαν τις κινεζικές εταιρείες, να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, για να διατηρήσουν την παρουσία τους στην Ευρώπη.
Παρά τις ρυθμιστικές προκλήσεις, η Κίνα διατηρεί ηγετική θέση στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Τα στοιχεία δείχνουν αλλαγή στο προϊοντικό μείγμα: ενώ οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκαν κατά 3,4% στις 11.116 μονάδες, οι εξαγωγές plug-in υβριδικών αυξήθηκαν κατά 321%, φτάνοντας τις 4.744 μονάδες. Δημοφιλή μοντέλα περιλαμβάνουν τα BYD Seal U PHEV, MG HS PHEV και Chery Jaecoo 7 PHEV. Παράλληλα, τα παραδοσιακά μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, όπως αυτά των Jaecoo και Omoda, κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις.
Η BYD σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο με 551% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 734% στην Ισπανία και 207% στην Πορτογαλία, ξεπερνώντας την Tesla σε αυτές τις αγορές. Η τεχνολογική υπεροχή αποτελεί βασικό παράγοντα διαφοροποίησης: η Changan Automobile παρουσίασε εννέα καινοτόμα μοντέλα στο Μόναχο, εντυπωσιάζοντας Ευρωπαίους εμπόρους και ΜΜΕ. Χαρακτηριστικά όπως αυτόματη στάθμευση με φωνητικό έλεγχο και λειτουργία «κάμπινγκ» προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η XPeng συνεχίζει την ευρωπαϊκή επέκτασή της, εισερχόμενη σε Πολωνία, Ελβετία, Τσεχία και Σλοβακία, ενώ σχεδιάζει να διπλασιάσει τις διεθνείς πωλήσεις της έως το 2025, με πάνω από 300 σημεία πώλησης και εξυπηρέτησης.
Για να παρακάμψουν τους δασμούς, κινεζικές εταιρείες προχωρούν σε τοπική παραγωγή. Η Chery ξεκίνησε συνεργασία με την EV Motors στη Βαρκελώνη, ενώ η BYD επενδύει σε εργοστάσια στην Ουγγαρία και την Τουρκία. Η Leapmotor συνεργάζεται με τον Όμιλο Stellantis για παραγωγή μοντέλων στην Πολωνία και την Ισπανία έως το 2026. Παράλληλα, η XPeng και η GAC θα συναρμολογούν οχήματα μέσω κιτ SKD στο εργοστάσιο της Magna στην Αυστρία από τον Ιούνιο. Παρότι κάποιες εταιρείες, όπως η Nio και η Polestar, επηρεάστηκαν αρνητικά από τους δασμούς, άλλες όπως η MG συνεχίζουν δυναμικά, κυρίως με βενζινοκίνητα μοντέλα.
Με την Ευρώπη να αποτελεί το 17-18% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου, οι Κινέζοι κατασκευαστές παραμένουν προσηλωμένοι στη διείσδυσή τους. Η αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η τεχνολογική καινοτομία και οι έξυπνες στρατηγικές marketing ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ η τοπική παραγωγή, εξελίσσεται σε βασικό μοχλό ανάπτυξης για το μέλλον.
Πηγή: carnewschina.com