Σε ισχύ απο σήμερα οι δασμοί στα EV της Κίνας

Από σήμερα τίθονται σε ισχύ οι προσωρινοί δασμοί της ΕΕ προς τα EV που κατασκευάζονται στην Κίνα και εισάγονται στην Ευρώπη.

Ακούστε το άρθρο

Όπως μαθαίνουμε από το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα, η ΕΕ επιβεβαίωσε πως θα εφαρμόσει προσωρινούς δασμούς σε τρεις μεγάλους κατασκευαστές EV, τις MG, BYD και Geely. Η έρευνά της θα ολοκληρωθεί στις 2 Νοεμβρίου, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία της δείχνουν πως υπάρχουν πράγματι αθέμιτες επιδοτήσεις από το Πεκίνο, οι οποίες προκαλούν πρόβλημα στους δυτικούς κατασκευαστές. Έτσι οι προβλεπόμενοι δασμοί θα επικαιροποιηθούν απο σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, πέραν του ήδη ισχύοντος δασμού που φτάνει το 10%, η MG θα επιβαρυνθεί με δασμούς της τάξης του 37,6%, η Geely με 19,9% και η BYD με 17,4%. Όσοι Κινέζοι κατασκευαστές συμμετείχαν στην έρευνα αλλά δεν έχουν συμπεριληφθεί στο δείγμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπόκεινται σε δασμό της τάξης του 20,8%, ενώ αντίθετα, όσοι Κινέζοι κατασκευαστές δεν συμμετείχαν καθόλου στην έρευνα θα δουν το ύψος το δασμών τους να φτάνει το 37,6%.

Σε ισχύ απο σήμερα οι δασμοί στα EV που κατασκευάζονται στην Κίνα

Από τους δασμούς δεν θα γλιτώσουν ούτε οι δυτικοί κατασκευαστές που κατασκευάζουν τα EV τους στην Κίνα και στη συνέχεια διοχετεύονται στην αγορά της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, οι προσωρινοί αυτοί δασμοί είναι αντισταθμιστικοί και θα ξεκινήσουν να εισπράττονται μόνο στην περίπτωση που θα επιβληθούν οριστικά.

Αυτή η εξέλιξη, όπως ήταν φυσικό βρίσκει σφόδρα αντίθετο το Πεκίνο. Η αμφισβήτηση της έρευνας και η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μοιάζει δεδομένη. Πέρα όμως από αυτό, η Κίνα έχει ξεκινήσει έρευνες για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές, όχι μόνο όσον αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία.

abb_img