Επεκτείνεται η αεριοκίνηση στην Ελλάδα, ετοιμάζονται νέα πρατήρια φυσικού αερίου κίνησης

Tη δημιουργία και λειτουργία 19 νέων πρατηρίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου GNG για την κίνηση οχημάτων, σ’ όλη την Ελλάδα, έως το τέλος του 2022, θέτει ως στόχο η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η τελευταία επενδύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της αεριοκίνησης στη χώρα μας, επεκτείνοντας το πανελλαδικό της δίκτυο πρατηρίων GNG FISIKON.

Ηδη, ως γνωστόν, από τη περασμένη Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, ξεκίνησαν την εμπορική τους λειτουργία δύο πρατήρια αερίου κίνησης FISIKON (EKO) στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Ψαθοπύργου.

Τα νέα πρατήρια, που βρίσκονται και στα δύο ρεύματα της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών, εντάσσονται στον σχεδιασμό για οκτώ πρατήρια σε περιοχή εκτός του δικτύου αγωγών και βρίσκονται σε στρατηγική τοποθεσία για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων που κινούνται στον άξονα της Δυτικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πρατήριο FISIKON εκτός δικτύου αγωγών λειτουργεί ήδη στα Ιωάννινα.

Πρατήριο Φυσικού Αερίου Κίνησης

Δηλώσεις για τα νέα πρατήρια φυσικού αερίου κίνησης έκαναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και άλλοι θεσμικοί φορείς.

Χατζηδάκης: Κρίσιμος ο ρόλος της αεριοκίνησης και της ηλεκτροκίνησης

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η έλευση του φυσικού αερίου στην Αχαΐα αποτελεί μέρος μίας αλυσίδας συντεταγμένων δράσεων στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σε αυτό επιβεβαιώνεται ο σημαντικός ρόλος του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα προς ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων, με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ.

Σε αυτή την προσπάθεια προς τη διασφάλιση ενός «πράσινου» μέλλοντος,  τόσο η αεριοκίνηση όσο και η ηλεκτροκίνηση  ενέχουν κρίσιμο ρόλο, καθώς αποτελούν καταλύτη για την μετάβαση σε μεταφορές χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Φαρμάκης: Η Δυτική Ελλάδα μπαίνει στην πρώτη γραμμή της πράσινης ενέργειας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε σχετικά: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλωσορίζει την πρώτη παρουσία του φυσικού αερίου στην περιοχή με τη λειτουργία των πρατηρίων FISIKON στον ΣΕΑ Ψαθοπύργου και παραμένει σταθερά προσηλωμένη τόσο στην ταχεία δημιουργία των τοπικών δικτύων υγροποιημένου φυσικού αερίου για οικιακή και επαγγελματική κατανάλωση στις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όσο και στην έλευση του αγωγού φυσικού αερίου που θα εντάξει την περιοχή στα σύγχρονα ενεργειακά δίκτυα.

Η Δυτική Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον επιλογή και τόπο δεύτερης ταχύτητας. Μέρα με τη μέρα αναδεικνύει τη δυναμική της και μπαίνει στην πρώτη γραμμή της πράσινης ενέργειας, της πράσινης οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης».

Ξιφαράς: Η ΔΕΠΑ δημιουργεί συστηματικά τις υποδομές για την επέκταση της αεριοκίνησης σε όλη τη χώρα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς υπογράμμισε: «Η Δυτική Ελλάδα αποτελεί περιοχή καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας με στόχο την ενεργειακή διασύνδεση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Η ΔΕΠΑ δημιουργεί συστηματικά τις υποδομές για την επέκταση της αεριοκίνησης σε όλη τη χώρα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταφορών και την επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα.

Κάθε μέρα που περνά δίνουμε σε όλο και περισσότερους πολίτες τη δυνατότητα να απολαύσουν τα πολλαπλά οφέλη του φυσικού αερίου, τώρα και στις μετακινήσεις τους και παράλληλα, αναλαμβάνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στην προστασία του περιβάλλοντος και την προετοιμασία ενός ασφαλούς μέλλοντος για τα παιδιά μας».