Ορυκτά καύσιμα: Δεν υπάρχει ανάγκη για νέες εξορύξεις

Δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερα ορυκτά καύσιμα δείχνει νέα μελέτη, αφού ο υπάρχων προγραμματισμός καλύπτει τη ζήτηση έως το 2050.

Ακούστε το άρθρο

Η επιστήμη – ακόμη μία φορά – μίλησε. Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα έργα που θα παράγουν ορυκτά καύσιμα, καθώς ο παγκόσμιος προγραμματισμός έργων παραγωγής ορυκτών καυσίμων είναι αρκετός προκειμένου να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια έως το 2050. Αυτό σημαίνει πως οι κυβερνήσεις δεν έχουν λόγο να εκδίδουν νέες άδειες εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, αφού δεν υπάρχει πια το ζήτημα της παγκόσμιας ενεργειακής επάρκειας στο προσκήνιο.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε το University College του Λονδίνου και το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (IISD). Η μελέτη που εκπόνησαν έχει ως κατεύθυνση τους πολιτικούς ηγέτες. Επίσης, λαμβάνει υπόψη ως δεδομένο πως οι κυβερνήσεις θα κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη λάβει για κλιματική δράση.

ΕΕ: Μνημόνιο Κατανόησης με την Αυστραλία για κρίσιμα μέταλλα και πρώτες ύλες – Cars Electric

«Όχι» σε νέα ορυκτά καύσιμα και από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραπάνω μελέτη παρέχει μια αυστηρή επιστημονική βάση. Έτσι, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απαγορεύσουν νέα έργα που θα παράγουν ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουν μέτρα για έναν σταδιακό περιορισμό της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Με τα παραπάνω συμπεράσματα συμφωνεί και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Συγκεκριμένα, θεωρεί πως κανένα νέο έργο ορυκτών καυσίμων δεν θα ήταν συμβατό με τον παγκόσμιο στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Ωστόσο, υποστηρίζει πως επενδύσεις σε υποδομές ήδη υπαρχόντων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν απαραίτητες.

Τη μελέτη που ολοκλήρωσε το University College του Λονδίνου και το IISD δημοσίευσε το περιοδικό Science. Χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα σεναρίων, οι δύο φορείς ανέλυσαν τις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, έλεγξαν τη ζήτηση που θα υπάρχει για ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου.

Motor Oil: Προσφορά 114,7 εκ. ευρώ για την εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Cars Electric

Ο παράγοντας της παγκόσμιας βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων

Όπως αναφέραμε στην αρχή, η επιστήμη μίλησε. Ωστόσο, ο περιορισμός της παγκόσμιας βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων μόνο εύκολος δεν είναι. Στη συγκεκριμένη βιομηχανία υπάρχουν εταιρείες – κολοσσοί, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη χάραξη πολιτικής μιας κυβέρνησης. Επομένως, αποτελεί βεβαιότητα πως θα υπάρξει εκ μέρους τους προσπάθεια υπονόμευσης των σχεδίων για μόνιμη στροφή σε καθαρές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας.

 

 

 

abb_img