Έρχονται 250 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ελλάδα!

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» και έτσι από το 2024 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία θα κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο στόλος των λεωφορείων στις αστικές συγκοινωνίες στην Ελλάδα, μπαίνει σε τροχιά «ηλεκτρικής» ανανέωσης, καθώς νέα ηλεκτρικά λεωφορεία έρχονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιο συγκριμένα, στις 2 πόλεις θα κυκλοφορούν 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, μετά την έγκριση για την υπογραφή σύμβασης προμήθειας.

Ειδικότερα, το «πράσινο φως» για την υπογραφή έδωσε το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης. Μάλιστα, αυτό αφορά την προμήθεια και συντήρηση για έναν χρόνο, 250 ηλεκτρικών λεωφορείων με μήκος 12 μέτρα και αυτονομία 180 χιλιόμετρα.

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι της κινέζικης εταιρείας YUTONG BUS, την οποία στην Ελλάδα εκπροσωπεί ο Όμιλος Κοπελούζου. Επιπλέον, η εταιρεία είχε ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος, με προσφερόμενη τιμή στα 440.720 ευρώ για κάθε λεωφορείο. Τελικά, η συνολική προσφορά έφτασε τα 110,8 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και 7 φορτιστών.

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία Bluebus στην Ελλάδα!

O Yπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε:

«H ανανέωση του στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου μας. Σκοπός η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας προς τους πολίτες. Η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης που αφορά στα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία για τις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, είναι το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια και αναμένουμε τα πρώτα νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στις αρχές του 2024».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα υπόλοιπα τμήματα του διαγωνισμού για άλλα 400 λεωφορεία είναι σε εξέλιξη. Επιπλέον, υπό προετοιμασία είναι και η δεύτερη φάση προμήθειας για ακόμη 650 λεωφορεία.

Ηλεκτρικά λεωφορεία φτάνουν στη Θεσσαλονίκη

Τέλος, ο Γ.Γ. Μεταφορών, κ. Γιάννης Ξιφαράς, δήλωσε:

«Οι αστικές συγκοινωνίες, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, στρέφονται αποφασιστικά στην ηλεκτροκίνηση. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνει το πράσινο φως για την υπογραφή της πρώτης σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την προσφορά της αναδόχου εταιρείας, τα 250 νέα λεωφορεία θα έχουν φτάσει εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Η υπογραφή της πρώτης σύμβασης ηλεκτρικών λεωφορείων απλά αποτελεί το πρώτο βήμα στην υλοποίηση ενός πακέτου δεσμεύσεων για τις αστικές συγκοινωνίες».

abb_img
spot_img