Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν το χρώμα που αυξάνει την αυτονομία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ακούστε το άρθρο

Ο καθηγητής Μηχανολογίας, Xiulin Ruan, του Πανεπιστήμιου Purdue στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, και οι φοιτητές του, δημιούργησαν το πιο λευκό χρώμα που υπάρχει στον πλανήτη. Μάλιστα, για αυτήν την καινοτομία η ερευνητική ομάδα του καθηγητή έλαβε το βραβείο Γκίνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου, το συγκεκριμένο λευκό έχει την ιδιότητα της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας σε ποσοστό 98,1% και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία επιφάνεια να απορροφά λιγότερη θερμότητα από εκείνη που εκπέμπει.

«Όταν ξεκινήσαμε αυτήν την έρευνα, πριν από επτά χρόνια, είχαμε στο μυαλό μας την εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Μηχανολογίας, Xiulin Ruan.

Xiulin Ruan, a Purdue University professor of mechanical engineering, and his students have created the whitest paint on record. (Purdue University photo/John Underwood)
Xiulin Ruan, a Purdue University professor of mechanical engineering, and his students have created the whitest paint on record. (Purdue University photo/John Underwood)

Ουσιαστικά, το χρώμα απορροφά λιγότερη θερμότητα από τον ήλιο σε σχέση με αυτήν που εκπέμπει και αυτό σημαίνει ότι το χρώμα είναι πιο ψυχρό από την εξωτερική θερμοκρασία.

Το συνηθισμένο λευκό χρώμα αντανακλά μόνο το 80% έως 90% του ηλιακού φωτός και δεν μπορεί να διατηρήσει την επιφάνεια πιο ψυχρή.

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις βαφές αυτοκινήτων για εξοικονόμηση ενέργειας

Με δεδομένο ότι ο κλιματισμός αποτελεί βασικό εξοπλισμό όλων των σύγχρονων αυτοκινήτων και χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας, τόσο σε ένα αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης, όσο και σε ένα ηλεκτρικό, η εξοικονόμηση καυσίμου από τη βαφή ενός οχήματος εξ ολοκλήρου με το «λευκότερο» λευκό, μπορεί να φθάσει έως και 10%.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες δοκιμές, η προσομοίωση σε αντίστοιχες περιπτώσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεταφράζεται σε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που δίνει επιπλέον αυτονομία έως και 100, περίπου, χλμ.

Όλα αυτά, τη στιγμή που το λευκό χρώμα είναι το δημοφιλέστερο χρώμα των περισσοτέρων οδηγών στον πλανήτη σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι οι σκούρες και μαύρες επιφάνειες απορροφούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις ακτίνες του ήλιου.

Από το «λευκότερο λευκό» στο… σκουρότερο μαύρο!

Το 2019, η BMW παρουσίασε το «Vantablack X6», όπου το μαύρο χρώμα ήταν το πιο έντονο που υπάρχει σήμερα σε αυτοκίνητο στον πλανήτη. Αυτό το χρώμα απορροφά ακόμη και τις ακτίνες του ήλιου που δεν βλέπει το ανθρώπινο μάτι.

Αν και μαύρο, η ιδιαιτερότητα του χρώματος είναι ότι δεν το μεταφέρει σε μεγάλο βαθμό σε όλο το αυτοκίνητο, καθώς είναι προϊόν αεροδιαστημικής εφαρμογής.

Ο χρωματισμός στην αυτοκινητοβιομηχανία έπαιζε, και συνεχίζει να παίζει, σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην ανάπτυξη του μάρκετινγκ, αλλά και στη δημιουργία της μοναδικότητας και του συναισθήματος.

Ήδη, αρκετοί κατασκευαστές έχουν συνδέσει την παρουσία τους στην αγορά με συγκεκριμένο χρώμα.

Ήταν φυσικό επόμενο οι κατασκευάστριες εταιρείες να επενδύσουν στα χρώματα και να δημιουργήσουν «βιώσιμο» χρωματισμό που θα συνοδεύει την ευαισθησία τους για την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης: Η BMW προσφέρει 160 εξατομικευμένες χρωματικές προτάσεις στους πελάτες της

abb_img