Φωτιά εν κινήσει: Πώς το αντιμετωπίζω;

Η φωτιά στο αυτοκίνητο είναι μια απρόοπτη και στρεσογόνα κατάσταση, αλλά μπορεί να συμβεί. Τι πρέπει να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε με ασφάλεια;

Ακούστε το άρθρο

Πολλά περιστατικά πυρκαγιάς έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα και πολλά αυτοκίνητα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Ωστόσο και σύμφωνα με την εκάστοτε πραγματογνωμοσύνη δεν υπάρχει μια αιτία για την πυρκαγιά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η φωτιά έχει προκληθεί ως απόρροια πολλών πραγμάτων: ανθρώπινο λάθος, μηχανικό πρόβλημα και χημική πηγή.

Ορισμένα πράγματα δεν μπορείτε να τα μεταφέρετε στο πορτ μπαγκάζ σας!

Έσο έτοιμος!

Το σύνθημα των προσκόπων έχει άμεση εφαρμογή και στην περίπτωση φωτιάς στο αυτοκίνητο. Ναι, οι πιθανότητες να ξεσπάσει πυρκαγιά σε ένα αυτοκίνητο όσο βρίσκεται εν κινήσει είναι μικρές. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούμε τις πιθανότητες να συμβεί. Μάλιστα, η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση και καλό είναι να γνωρίζετε τι να κάνετε αν ξεσπάσει η φωτιά. Επιπλέον,  ποιες πρέπει να είναι οι άμεσες ενέργειες ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς.

Πυροσβεστήρας εκ των ουκ άνευ

Ο Κ.Ο.Κ. ορίζει πως ο πυροσβεστήρας είναι υποχρεωτικός σε κάθε αυτοκίνητο. Άλλωστε είναι το μοναδικό μέσο κατάσβεσης, που έχει ο οδηγός άμεσα στα χέρια του. Η νομοθεσία έχει θέσει συγκεκριμένα στάνταρ για τους πυροσβεστήρες αυτοκινήτου. Σύμφωνα με αυτά θα πρέπει να είναι τύπου Ι, ξηράς κόνεως (σκόνης) κατάλληλος για κατηγορία πυρκαγιάς A (προέρχεται από στερεά καύσιμα υλικά, όπως πλαστικά, υφάσματα κ.τ.λ.), B (προέρχεται από υγρά καύσιμα, όπως βενζίνη, λάδι, πετρέλαιο κ.τ.λ.), και  C (προέρχεται από αέρια καύσιμα, όπως γκάζι, φυσικό αέριο κ.τ.λ.). Επιπλέον, για να αποδίδει ο πυροσβεστήρας τα μέγιστα, πρέπει να είναι σωστά συντηρημένος. Αυτό σημαίνει πως κάθε έτος θα πρέπει να γίνεται συντήρηση από ειδικό ανά πέντε χρόνια να αλλάζει η σκόνη εντός του.

Πότε επιτρέπεται η προσπέραση από δεξιά;

Όταν ξεσπάσει η φωτιά τι πρέπει να κάνετε;

Αρχικά, πρέπει είστε ψύχραιμοι και πρέπει να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητο αμέσως και να σβήσετε τον κινητήρα. Ταυτόχρονα, αναζητήστε την πηγή της φωτιάς. Εάν παρατηρήσετε ότι η φωτιά είναι μικρή και περιορίζεται σε καπνούς, επιχειρήστε να την σβήσετε με τη χρήση του πυροσβεστήρα. Είναι σημαντικό κατά την κατάσβεση να στοχεύετε την εστία της φλόγας. Αν αντιθέτως αντιμετωπίζετε μεγάλες φλόγες από την αρχή, επιχειρήστε την κατάσβεση από ασφαλή απόσταση. Αν αυτό δεν είναι κάτι εφικτό, πρέπει να περιμένετε την πυροσβεστική. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αποφύγετε το άνοιγμα του καπό του αυτοκινήτου για να μην επιταχύνετε την οξείδωση της φωτιάς με αέρα. Αυτή η κίνηση θα φουντώσει την φωτιά. Είναι καλύτερα να σηκώσετε ελαφρά το καπό και νσ τοποθετήσετε το ακροφύσιο του πυροσβεστήρα ελαφρώς μέσα, ψεκάζοντας μέσα από το κενό. Εάν διαπιστώσετε ότι η φωτιά έχει ξεκινήσει κοντά στο ρεζερβουάρ, απομακρυνθείτε και αφήστε την πυροσβεστική να κάνει τη δουλειά της.

abb_img