Γιατί το νέο concept car της BMW έχει παλιομοδίτικα χειριστήρια

Ακούστε το άρθρο

Το νέο concept της BMW Neue Klasse έχει έναν μινιμαλιστικό πίνακα ελέγχου. Αλλά το μοντέλο παραγωγής θα έχει περισσότερα φυσικά χειριστήρια.

Η BMW παρουσίασε το concept Vision Neue Klasse X. Και αφού το περσινό Vision Neue Klasse ήταν η βάση για το αυριανό υβριδικό σπορ σεντάν της σειράς 3, το Vision Neue Klasse X είναι το ηλεκτροκίνητο X3 του μέλλοντος.

Όπως τα περισσότερα concept cars, το Neue Klasse X έχει έναν μινιμαλιστικό πίνακα οργάνων. Και μια κεντρική οθόνη αφής, σχεδόν χωρίς καθόλου κουμπιά ή περιστροφικούς διακόπτες. Ωστόσο αν κοιτάξουμε καλύτερα θα βρούμε παλιομοδίτικα κουμπιά ρύθμισης καθίσματος. Σχεδόν ίδια με αυτά που έχει ένα πολυτελές αυτοκίνητο 30 ετών.

BMW Vision Neue Klasse X: Το μέλλον της μάρκας είναι λαμπρό

Γιατί το νέο concept car της BMW έχει παλιομοδίτικα χειριστήρια

Στελέχη της μάρκας εξηγούν

«Όπως γνωρίζουμε, οι άνθρωποι προσαρμόζουν λίγο το κάθισμά τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης,» είπε ένας εκπρόσωπος της BMW κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής παρουσίασης του Vision Neue Klasse X στην Πορτογαλία. «Είναι ένας πολύ ενστικτώδης τρόπος, χωρίς να κοιτάζουμε μια οθόνη, για να ρυθμίσουμε το κάθισμά μας. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα όπου έχει νόημα να γίνεται με [φυσικά] χειριστήρια.»

Το Vision Neue Klasse X φυσικά έχει και χειριστήρια αφής. Για παράδειγμα το νέο πολυλειτουργικό τιμόνι απορρόφησε τις λειτουργίες που θα γίνονταν από τον περιστροφικό διακόπτη iDrive. Η BMW λέει ότι οι λειτουργίες που έχουν μεταφερθεί στο τιμόνι επιτρέπουν στους σχεδιαστές να τοποθετήσουν την κεντρική οθόνη στην ιδανική θέση. Κάνοντας την πιο εύκολη στη χρήση χωρίς να παρεμβαίνει στην οπτική του οδηγού έξω από το παρμπρίζ.

Γιατί το νέο concept car της BMW έχει παλιομοδίτικα χειριστήρια

Και ενώ το Vision Neue Klasse X έχει έναν πίνακα ελέγχου χωρίς κουμπιά, στην πραγματικότητα η τελική έκδοση παραγωγής θα είναι λιγότερο μινιμαλιστική.

«Ακούσαμε προσεκτικά τα σχόλια των πελατών μας μέσα από έρευνες. Και τα πήραμε πολύ σοβαρά» δήλωσε ένας εκπρόσωπος της BMW στο Motor1 στην παρουσίαση του μοντέλου. «Δεν θα έχουμε πλέον το iDrive στο αυτοκίνητο. Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχουμε αυτό το υπέροχο πολυλειτουργικό τιμόνι, αλλά για άλλες λειτουργίες θα έχουμε κουμπιά εκεί που είναι απαραίτητα. Δεν είναι ένα αυτοκίνητο χωρίς κουμπιά ή στοιχεία ελέγχου, αυτό δεν είναι το όραμά μας.»

Όταν το Vision Neue Klasse X προχωρήσει στην παραγωγή, συνέχισε ο εκπρόσωπος της BMW, θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό χειριστηρίων αφής στο τιμόνι. Και φυσικών χειριστηρίων σε άλλα σημεία.

«Για τις πιο σημαντικές λειτουργίες θα υπάρχουν τα κατάλληλα κουμπιά στην κατάλληλη θέση» είπε ο εκπρόσωπος της BMW στο Motor1. «Αυτό είναι ένα concept car, οπότε αργότερα θα δείτε πώς θα είναι η τελική έκδοση.»

Πηγή: motor1.com

 

abb_img