Google: Τα Green Light βελτιώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση

Τα φανάρια τεχνητής νοημοσύνης της Google, με την ονομασία Green Light, έχουν στόχο τη μείωση της κίνησης στους δρόμους των ΗΠΑ και όχι μόνο.

Ακούστε το άρθρο

Η αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, δημιουργώντας μποτιλιάρισμα, αλλά και αυξημένες εκπομπές ρύπων. Με αφορμή το εν λόγω πρόβλημα, η Google ανέλαβε δράση και αποφάσισε να εξελίξει ένα σύστημα με την ονομασία Green Light.

Το εν λόγω σύστημα βασίζεται στους χάρτες της Google και την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Στόχος του είναι να παραμετροποιήσει κατάλληλα τον συγχρονισμό του φωτός στα φανάρια, βελτιώνοντας τη ροή της κίνησης στους δρόμους της πόλης.

Google Maps: Τέλος τα βενζινάδικα για τους οδηγούς ηλεκτρικών

Πώς λειτουργεί το Green Light της Google;

Αρχικά, το Green Light πρέπει να γνωρίσει την εκάστοτε πόλη για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνητή νοημοσύνη αντλεί τα δεδομένα από το Google Maps. Έτσι, μπορεί να εντοπίσει τις πιο δύσκολες διασταυρώσεις και τα μοτίβα τα κυκλοφοριακής κίνησης της κάθε πόλης.

Έπειτα, λαμβάνει υπόψη τον τρόπο λειτουργίας των φαναριών και το πώς δρουν οι αισθητήρες στις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Με αυτόν τον τρόπο, το Green Light «βλέπει» ποια μοτίβα είναι επαναλαμβανόμενα και ποια μπορούν να βελτιωθούν για τη μείωση της κίνησης.

Η Google θα ρυθμίζει τα φανάρια στην Αττική

Με συνεχείς βελτιώσεις για καλύτερη ροή

Αν το σύστημα της Google «δει» ότι το μοτίβο του φωτεινού σηματοδότη σε κάποια διασταύρωση λειτουργεί ομαλά, δεν «προτείνει» βελτιώσεις. Ωστόσο, αν εντοπίσει προβλήματα, τότε θα προτείνει λύσεις και αλλαγές. Όχι, όμως, μόνο για το φανάρι που δεν λειτουργεί σωστά, αλλά για όλα τα φανάρια που υπάρχουν τριγύρω.

Με αυτό θέλει να πετύχει ακόμη καλύτερη ροή της κίνησης. Επιπλέον, η AI θα λαμβάνει υπόψη της και τους ισχύοντες περιορισμούς της ταχύτητας των οχημάτων σε κάθε δρόμο ξεχωριστά, διασφαλίζοντας και την οδική ασφάλεια.

Google Maps: Έτσι θα θυμάσαι πάντα που έχεις παρκάρει!

Εύκολη η τοποθέτηση του συστήματος

Επίσης, σύμφωνα με τη Google, η εγκατάσταση του Green Light είναι εύκολη ακόμη και με τις υπάρχουσες υποδομές. Μάλιστα, η εγκατάσταση είναι εφικτή μέσα σε μόλις 5 λεπτά, αφού δεν είναι απαραίτητος επιπλέον εξοπλισμός.

Τέλος, όταν το σύστημα μπει σε λειτουργία, η εταιρεία θα συνεχίζει να εξετάζει αν οι λύσεις που «προτείνει» είναι αποδοτικές σε βάθος χρόνου. Εάν είναι απαραίτητο, θα προχωρά σε τροποποιήσεις.

Google Maps: Κάτι αλλάζει για τους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων

To Green Light σε 12 πόλεις

Μέχρι στιγμής, το Green Light λειτουργεί σε 70 διασταυρώσεις σε 12 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Google, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι με τη χρήση του συστήματος έχει υπάρξει μείωση των ρύπων που θα είχαν περάσει στην ατμόσφαιρα, έως και 30%.

Ειδικότερα, μερικές από αυτές είναι οι εξής:

  • Σιάτλ (ΗΠΑ)
  • Αμβούργο (Γερμανία)
  • Χάιφα (Ισραήλ)
  • Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία)
  • Μπανγκαλόρ (Ινδία)

Τέλος, η Google θα προσφέρει σύντομα περισσότερες πληροφορίες για τα ηλεκτρικά οχήματα, βοηθώντας τους υποψήφιους αγοραστές να κατανοήσουν καλύτερα το κόστος τους και να συγκρίνουν τις προδιαγραφές των ανταγωνιστικών προϊόντων.

abb_img