Τεχνητή νοημοσύνη ή φυσική ηλιθιότητα;

Με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να είναι της… μόδας και τον παγκόσμιο μέσο όρο IQ όχι ιδιαίτερα υψηλό, τα επόμενα χρόνια θα είναι άβολα.

Ακούστε το άρθρο

Ζούμε στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη. Την ίδια στιγμή ζούμε στην εποχή του Τραμπ, του Μπέου, των Κασιδιάρηδων και λοιπών «δημοκρατικών» δυνάμεων. Όμως για μισό λεπτό, αυτούς τους ψήφισαν κάποιοι συμπολίτες μας, σωστά; Και κάποιοι τους χειροκροτούν! Μήπως οι οπαδοί-ψηφοφόροι τους είναι προϊόντα (χαμηλής) τεχνητής νοημοσύνης; Ή τελικά αυτοί… είμαστε όλοι; 

Όλα είναι ηλεκτροκίνηση!

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σαν το VAR

Είναι απίστευτο το τι μπορείς να δημιουργήσεις μέσω AI (Artificial Intelligence) στις μέρες μας. Εξίσου εντυπωσιακά όμως, είναι και όσα δεν θα πετύχεις ποτέ μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Άλλωστε, η -σωστή-  χρήση της τεχνολογίας είναι μία πονεμένη ιστορία. Για παράδειγμα, το VAR στο ποδόσφαιρο. Σου αναλύει την επίμαχη φάση, αλλά στο τέλος ένας VARίστας και ένας διαιτητής, ερμηνεύουν τον… χρησμό της τεχνολογίας. Με αποτέλεσμα, ακόμη και με τη χρήση VAR, τα λάθη να παραμένουν. Όπως και οι γκρίνιες.

Αντίστοιχα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει κάθε λογής… φελλούς, αλλά τον άνθρωπο πάντα θα τον έχει ανάγκη. Με τα λάθη του και τις αδυναμίες του. Για παράδειγμα, θα ταξιδεύατε με αεροπλάνο χωρίς πιλότους; Φυσικά και όχι! Μάλιστα, είναι σίγουρο ότι η εμπιστοσύνη σας είναι μεγαλύτερη προς τους 2 άγνωστους στο πιλοτήριο, παρά προς έναν αυτόματο… πιλότο.

Ελλάδα, η χώρα που ζούμε από θαύμα…

Επιπλέον, θα αφήνατε να σας χειρουργήσει ένα ρομπότ μόνο του, παρά το γεγονός ότι τα ιατρικά λάθη από γιατρούς είναι αρκετά συνηθισμένα και οδυνηρά; Ούτε και καν. Ή μήπως θα κάνατε χρήση αυτόνομων οχημάτων σε ελληνικούς δρόμους; Ναι ΟΚ, το τελευταίο είναι κάτι σαν ανέκδοτο για να ελαφρύνουμε το κλίμα.

Πόσα άλλα -ρητορικά- ερωτήματα όμως παραμένουν… απαντημένα, υπέρ του ανθρώπου;

Τεχνητή νοημοσύνη ή φυσική ηλιθιότητα;

Η λύση της εύκολης λύσης

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι καλό να συμβαίνει. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα από το χθες και κάπως έτσι θα ζήσουμε το αύριο. Όμως η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια. Πρόσφατα, μάθαμε ότι με ένα χάπι για απώλεια βάρους, ξαφνικά θα είναι όλοι… γυμνασμένοι. Ήμαρτον! Όλοι ψάχνουν την παράκαμψη, τον εύκολο δρόμο, για να πετύχουν τον στόχο τους. Και η τεράστια… φούσκα που ακούει στο όνομα «Μάρκετινγκ», μαζί με όλα τα παρελκόμενα που φέρει, διαιωνίζει αυτή την κατάσταση

Πάσχα VS Χριστούγεννα σημειώσατε 2

Τα «αγαθά copies κτώνται», όπως συνηθίζουν να λένε οι ειδικοί «μαρκετίαρς» εν μέσω «tears» συγκίνησης για την… υποτιθέμενη ευφυία τους. Ή όπως μας έλεγαν στο Πανεπιστήμιο, «το Μάρκετινγκ είναι μία επιστήμη που απευθύνεται σε ηλίθιους, με σοβαρή πιθανότητα να την ασκούν ακόμη πιο ηλίθιοι». Βαρύ, αλλά ποια αλήθεια είναι… ελαφριά; Μάλιστα, πόσοι άνθρωποι την έχουν πατήσει άσχημα από «Έξυπνο Μάρκετινγκ», δηλαδή από συνανθρώπους τους, οι οποίοι έκαναν απλά τη δουλειά τους; Και που θα οδηγήσει ο συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης με την διάχυτη φυσική ηλιθιότητα

Άιρτον Σένα: Ένας μύθος που έφυγε Πρωτομαγιά

Τελικά τι είναι το ΑΙ;

Είπαμε πολλά τα ερωτήματα, ρητορικά ή μη. Καθημερινά, γνωστοί, συνάδελφοι και φίλοι, οι οποίοι ανακάλυψαν το ChatGPT όπως ο Κολόμβος την Αμερική, μας βομβαρδίζουν με όλων των ειδών τις απορίες. Ζει ο Μέγας Αλέξανδρος; Ζούμε το τέλος των Δημοσιογράφων, όπως αυτό των Δεινοσαύρων; Όχι αγαπητοί μου, η υποτιθέμενη Δημοσιογραφία που θαυμάζετε στα Netflix έχει ήδη πεθάνει από τότε που ξεκινήσατε να σερφάρετε στο διαδίκτυο, διαβάζοντας copy-paste ειδήσεις, από ημιμαθή και εντελώς άσχετα με το αντικείμενο «copypasteράκια». 

Άρα καταλήγουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να αντικαταστήσει με άνεση τέτοιου είδους «Δημοσιογραφίσκους»; Ναι, δηλαδή όχι. Προφανώς, όσοι αντι-γράφουν ειδήσεις είναι πολύ εύκολο να αντικατασταθούν ακόμη και από ένα… δέντρο. Όμως η αιχμηρή άποψη, η ισχυρή γνώμη, το έξυπνο χιούμορ και κυρίως η ποιότητα, θα είναι πάντα προνόμια των λίγων. Λίγων και καλών. Ανθρώπων. 

Σε μία εποχή fast food, είναι δύσκολο να κάνεις τη διαφορά. Πόσο μάλλον όταν η φυσική ηλιθιότητα είναι σχεδόν ανίκητος αντίπαλος. Κάτι σαν τον Μπέο δηλαδή. Ή μήπως για τον… Μπέο; Οπότε, καλή η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά προς το παρόν ως AI αναγνωρίζουμε μόνο αυτό που συναντάμε στο όνομα του ΆΙ-Βασίλη. Ή έστω ένα ΆΙ-σιχτίρ για όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια.

abb_img