H Citroen εξηλέκτρισε και το Berlingo Van

Η Citroën, μετά το ë–Jumpy, που ανακηρύχτηκε Van of The Year και το ë-Jumper, παρουσιάζει το ë-Berlingo Van, την ηλεκτρική έκδοση του ελαφρού επαγγελματικού της οχήματος, η οποία θα είναι διαθέσιμη από το Δίκτυο των Διανομέων της το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Το ë-Berlingo Van ικανοποιεί τις καθημερινές απαιτήσεις των επαγγελματιών, προσφέροντας μεγάλη ελευθερία στις κινήσεις τους, στα όλο και πιο απαιτητικά αστικά περιβάλλοντα, καθώς και στα υπεραστικά και αγροτικά περιβάλλοντα, χάρη στην αυτονομία του που φτάνει τα 275 χιλιόμετρα (WLTP).

Το ë-Berlingo Van έρχεται με όλα τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης και δεν κάνει συμβιβασμούς αναφορικά με τις θρυλικές ιδιότητες του Berlingo, καθώς είναι ακόμα διαθέσιμο σε τέσσερις διαμορφώσεις αμαξώματος. Με όγκο φόρτωσης έως 4,4 m3, χωρητικότητα φορτίου έως 800 kg και όλη την ευελιξία και λειτουργικότητα της καμπίνας Extenso®.

Διαβάστε: H Citroen εξηλεκτρίζει πλήρως όλα τα van της έως το 2021

Το ë-Berlingo Van είναι συνδεδεμένο στην εφαρμογή MyCitroën, που σημαίνει ότι η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να ελεγχθεί εξ αποστάσεως, παρέχοντας πρόσβαση σε περισσότερους από 220.000 σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ευρώπη.

Προσφέρει επίσης επιλογές για νέες τεχνολογίες, όπως μια οθόνη head-updisplay, που αποτελεί πρωτιά για αυτήν την κατηγορία και μια μονάδα ελέγχου των λειτουργιών μέσω μιας οθόνης 10 “υψηλής ευκρίνειας.

Η Citroën παρουσιάζει το ë-Berlingo Van, την 100% ηλεκτρική έκδοση του ελαφρού επαγγελματικού της μοντέλου, προσφέροντας περισσότερη απόδοση για τους επαγγελματίες πελάτες της, μέσω της χρήσης εντελώς νέων τεχνολογιών, χωρίς αλλαγή στην υποδειγματική ευελιξία και χωρητικότητα φόρτωσης, αλλά και με όλα τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης.

Με αυτονομία για να φέρνει εις πέρας τις καθημερινές αποστολές

Ανάλογα με το προφίλ οδήγησης, το ë-Berlingo Van με τη μπαταρία ιόντων- λιθίου των 50kWh επιτρέπει στους επαγγελματίες να κάνουν διαδρομές έως και 275 χιλιομέτρων με μία μόνο φόρτιση.

Οι δύο εκδόσεις ë-Berlingo Van χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά την πλατφόρμα e-CMP του Group PSA και έχουν την ίδια χωρητικότητα μπαταρίας, παρέχοντας αυτονομία που επαρκεί για την καθημερινή διαδρομή της συντριπτικής πλειονότητας των χρηστών σε αυτή την κατηγορία.

Για μεγιστοποίηση της αυτονομίας η κινητήρια μονάδα του ë-Berlingo Van ανακτά ενέργεια κατά τη διάρκεια της πέδησης ή της επιβράδυνσης όταν οδηγός δεν πατάει το γκάζι. Για βελτιωμένη ανάκτηση ενέργειας, ο οδηγός του ë-Berlingo Van μπορεί να χρησιμοποιήσει το κουμπί “B” στην κεντρική κονσόλα και να οδηγεί με τη χρήση ενός μόνο πεντάλ.

Η μπαταρία βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα και το δάπεδο φόρτωσης του οχήματος. Επομένως, δεν επηρεάζει τον ωφέλιμο χώρο φόρτωσης. Έχει εγγύηση καλής λειτουργίας για 8 χρόνια ή 160.000km (με εγγυημένη τη διατήρηση του 70% της  χωρητικότητάς της στο τέλος της εγγύησης).

Ο κάτοχος έχει στη διάθεσή του ένα πιστοποιητικό χωρητικότητας μπαταρίας, που εκδίδεται μετά από επιθεώρηση μετά το πρώτο έτος ή 20.000 χλμ., ενώ στη συνέχεια μετά από κάθε service, το οποίο πραγματοποιείται μετά από κάθε 2 χρόνια ή 40.000 χλμ.

Ηρεμη οδήγηση με τρόπο… ηλεκτρικό

Με το ë-Berlingo Van, κάθε διαδρομή γίνεται περίοδος χαλάρωσης για τους επιβάτες. Το αυτοκίνητο κινείται με υποδειγματική ηρεμία και άνεση, λόγω του γεγονότος ότι η ροπή του είναι άμεσα διαθέσιμη και χάρη στην γραμμικότητα της επιτάχυνσης που οφείλεται και στην έλλειψη των πολλών σχέσεων του κιβωτίου των ταχυτήτων.

Ο ηλεκτροκινητήρας δεν παράγει θόρυβο ή κραδασμούς, κάνοντας την κάθε διαδρομή ιδιαίτερα άνετη. Αυτές οι ιδιότητες είναι επιπλέον της άνεσης που παρέχεται από τα καθίσματα που έχουν πλούσιο αφρώδες υλικό και είναι τοποθετημένα ψηλά, την ανάρτηση που δίνει μαθήματα απόσβεσης στις προβληματικές επιφάνειες, αλλά και στην ευκολία κίνησης σε αστικό περιβάλλον με την αυξημένη ευελιξία και τον κύκλο στροφής διαμέτρου 10,8 μέτρων.

Το ë-Berlingo Van τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα που διαχειρίζεται την πρόσφυση ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία οδήγησης και τις εκάστοτε συνθήκες.

Η απόδοση των 100kW (136hp) /260Nm σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα 130 χλμ/ώρα, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα οδήγησης που χρησιμοποιείται. Οι διάφορες αυτές λειτουργίες μπορούν να επιλεγούν μέσω ενός διακόπτη στην κονσόλα:

– Normal- 80kW / 180Nm: προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό μεταξύ αυτονομίας και δυναμικών επιδόσεων,

Eco– 60kW / 190Nm: επιτρέπει τη βελτιστοποίηση στην κατανάλωση ενέργειας μειώνοντας την απόδοση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, χωρίς ωστόσο να τα απενεργοποιεί τελείως, ενώ παράλληλα μειώνεται και η απόδοση του κινητήρα σε ότι έχει να κάνει με την ισχύ και τη ροπή του,

Power- 100kW / 260Nm: επιτρέπει τη μέγιστη εκμετάλλευση της ισχύος του ηλεκτροκινητήρα για μεγαλύτερη άνεση και απόδοση σε συνθήκες μεταφοράς φορτίου στα όρια του ωφέλιμου.

Χρόνος φόρτισης στα μέτρα του επαγγελματία

Υπάρχουν τρεις επιλογές φόρτισης, από απλή φόρτιση σε τυπική οικιακή πρίζα έως εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση, η οποία επιτρέπει σε 30 λεπτά της ώρας η μπαταρία να ανακτήσει το 80% της ενέργειάς της.

Η απλή πρίζα επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να είναι έτοιμο για χρήση το αυτοκίνητο την επόμενη ημέρα.

– Η οικιακή φόρτιση, που απαιτεί καλώδιο τύπου 2 για χρήση στο σπίτι, σε χώρο εργασίας ή χώρο στάθμευσης οχημάτων. Η λειτουργία φόρτισης αυτή, είναι συμβατή με μια τυπική υποδοχή 8Α ή μια ενισχυμένη υποδοχή 16Α η οποία μειώνει κατά το ήμισυ τον χρόνο επαναφόρτισης και επιτρέπει τη φόρτιση στο 100% της μπαταρίας σε λιγότερο από 15 ώρες. Τα 100 χιλιόμετρα αυτονομίας, εδώ εξασφαλίζονται σε 5 ώρες 30 λεπτά.

Ιδιωτική ή δημόσια φόρτιση σε ταχυφορτιστή, με μονάδα ταχυφόρτισης 3,7 έως 22 kW με Wallbox και καλώδιο Mode 3 (προαιρετικός εξοπλισμός). Ο χρόνος φόρτισης από 0 έως 100% είναι 7 ώρες 30 λεπτά (μονοφασικό 7,4 kW Wall Box) ή 5 ώρες (τριφασικό 11kW Wall Box).

Ταχεία φόρτιση σε δημόσιο σταθμό, έως 100kW με καλώδιο Mode 4 (ενσωματωμένο στο φορτιστή). Επιτρέπει τη φόρτιση του 80% της μπαταρίας των 50kWh μόλις σε 30 λεπτά της ώρας. To ë-Berlingo Van είναι μεταξύ των κορυφαίων της κατηγορίας σε ότι έχει να κάνει με τις δυνατότητες φόρτισης και τη γρήγορη επανάκτηση της ενέργειας.

Κορυφαία εργονομία και μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι

Το Νέο Citroën ë-Berlingo Van διαθέτει όλα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής που συναντάμε στις εκδόσεις με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Είναι ένα συμπαγές επαγγελματικό μοντέλο, με πολλές δυνατότητες προσαρμογής στις εκάστοτε ανάγκες, κορυφαία εργονομία, μεγάλο εσωτερικό χώρο για οδηγό και επιβάτες, χώρους αποθήκευσης και βελτιστοποιημένη χωρητικότητα φόρτωσης- στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό εργαλείο εργασίας.

Το ë-Berlingo Van μπορεί να μεταφέρει δύο ή τρία άτομα και διατίθεται σε δύο αμαξώματος, με μήκος 4,40 μέτρα (Μ) και 4,75 μέτρα (XL). Το ύψος του αμαξώματος είναι 1,84 μέτρα και χάρη σε αυτό μπορεί να εισέλθει σε όλους τους χώρους στάθμευσης.

Είναι εύκολο στον χειρισμό και ιδιαίτερα ευέλικτο λόγω των διατάσεών του, αλλά παρόλα αυτά έχει μεγάλο μήκος φόρτωσης, λόγω της δυνατότητας αναδίπλωσης του καθίσματος επιβατών στην καμπίνα Extenso®, απελευθερώνοντας έως 3,09 μέτρα (στο M) και 3,44 μέτρα (στο XL). Το ωφέλιμο πλάτος μεταξύ των θόλων των τροχών, είναι 1,23 μέτρα κα έτσι το ë-Berlingo Van μπορεί να μεταφέρει δύο ευρωπαλέτες. Ο όγκος φόρτωσης, είναι ο ίδιος με τις εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ξεκινά από τα 3,3 κυβικά μέτρα (XS χωρίς Extenso®) και φτάνει έως τα 4,4 κ.μ. (XL με Extenso®). Το ωφέλιμο βάρος είναι έως 800 κιλά και το ρυμουλκούμενο φορτίο έως 750 κιλά σε όλες τις εκδόσεις.

Η ηλεκτρική έκδοση δεν κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά τις δυνατότητες διαμόρφωσης της καμπίνας και τους αποθηκευτικούς χώρους.

Στο μοντέλο προσφέρεται επίσης η καμπίνα Extenso®, μια καινοτομία της Citroën με τρία πραγματικά καθίσματα στο μπροστινό μέρος. Το μεσαίο είναι μεγαλύτερο και προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες διαμόρφωσης της καμπίνας, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Το εσωτερικό διαμέρισμα του Van είναι εξοπλισμένο με μια πόρτα για τη μεταφορά μεγάλων φορτίων, που διευκολύνεται από το αναδιπλούμενο κάθισμα συνοδηγού.

Το κάθισμα συνοδηγού μπορεί επίσης να αναδιπλωθεί για να απελευθερώσει περισσότερο χώρο φόρτωσης, ενώ αν είναι αναδιπλωμένο το πίσω μέρος του κεντρικού καθίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κινητό γραφείο.

Τέλος, η καμπίνα του ë-Berlingo Van παρέχει 113 λίτρα αποθηκευτικών χώρων για αντικείμενα.

 

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!