H Ινδονησία έχει το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο

Ακούστε το άρθρο

ίόμόΣε πρόσφατο δημοσίευμα παρουσιάσαμε την είδηση για το μεγάλο, πλωτό ηλιακό φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάστηκε στη Σιγκαπούρη, ένα μέρος που γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις που προέρχονται από το ζήτημα της περιορισμένης έκτασης γης.

Στη Σιγκαπούρη είδαμε μια από τις μεγαλύτερες πλωτές μονάδες ηλιακής ενέργειας στον κόσμο

Η Sunseap Group σχεδιάζει τώρα να κατασκευάσει στην Ινδονησία το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο στον κόσμο.

Ο Όμιλος Sunseap είναι μία εταιρεία προγραμματισμού, ιδιοκτησίας και διαχείρισης ηλιακής ενέργειας στη Σιγκαπούρη. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει έργα ηλιακής ενέργειας σε όλη την Ασία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Frank Phuan, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sunseap, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό έργο στον κόσμο, κοντά στην πόλη Batam της Ινδονησίας, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σιγκαπούρης.

Τα χαρακτηριστικά του πλωτού φωτοβολταϊκού συστήματος της Sunseap

Το πλωτό φωτοβολταϊκό σύστημα θα έχει χωρητικότητα τα 2,2 gigawatts.

Θα καλύψει 1.600 εκτάρια (4.000 στρέμματα) της δεξαμενής Duriangkang στο νησί Batam. Ακόμη η κατασκευή του θα κοστίσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Solar farm 1

Στις 19 Ιουλίου υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Sunseap και της Badan Pengusahaan Batam (BP Batam) για την προώθηση του έργου.

Αυτό το έργο θα διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο μας, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ικανότητά μας να εκτελούμε έργα μεγάλης κλίμακας για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, αλλά και αποθήκευσης αυτής της ενέργειας.

Τα πλωτά ηλιακά συστήματα συμβαλλουν στην αντιμετώπιση των περιορισμών της γης που αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η κατασκευή του έργου της Sunseap, ξεκινά το 2022 και φτάνει ως το 2024“, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Πως θα λειτουργεί το πλωτό ηλιακό πάρκο της Sunseap

Solar farm

Σύμφωνα με την Sunseap, η ενέργεια  θα παρέχει μη διακοπτόμενη ηλιακή ενέργεια όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτό σημαίνει ότι η αποθήκευση της ενέργειας θα αποτελεί μέρος του έργου, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση σχετικά με αυτό, στο αρχικό δημοσίευμα του Reuters.

Ένα μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα καταναλωθεί στο Batam, ενώ τυχόν περίσσεια ενέργεια μπορεί να εξαχθεί στη Σιγκαπούρη, μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου.

Προς το παρόν, η Batam έχει συνολική χωρητικότητα παραγωγής 540 MW από μονάδες φυσικού αερίου, ατμού και ντίζελ.

«Αυτή η επένδυση από την Sunseap αποτελεί μια έγκαιρη ώθηση για τις βιομηχανίες της Batam που μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων τους»

δήλωσε ο Muhammad Rudi, πρόεδρος της BP Batam.

Τα πλεονεκτήματα των πλωτών ηλιακών συστημάτων

floating solar system

Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι αρχές θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά συχνά δεν διαθέτουν χώρο άλλα ηλιακά συστήματα στην ξηρά.

Η ηλιακή ενέργεια όχι μόνο επιλύει αυτό το πρόβλημα, αλλά είναι επίσης πιο αποτελεσματική (περίπου 5%) από τα χερσαία συστήματα, επειδή το νερό κάτω από τα πάνελ βοηθά τα διατηρεί δροσερά παρά το έντονο ηλιακό φως.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, λοιπόν, αναφέρει ότι ο συνδυασμός πλωτής ηλιακής ενέργειας με υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το 40% των παγκόσμιων ηλεκτρικών αναγκών ενέργειας.

Η ηλιακή ενέργεια εξαλείφει, επίσης, άλλα προβλήματα, όπως είναι η μείωση των δέντρων ή η μετατροπή των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε ηλιακά πάρκα.

Διαβάστε επίσης: Honda και JAXA μελετούν την δημιουργία “κυκλικού συστήματος ανανεώσιμης ενέργειας” στο διάστημα

Είναι η παραγωγή ενέργειας από πλωτά συστήματα η απάντηση σε όλες τις ανάγκες ηλιακής ενέργειας; Φυσικά και όχι. Αν όμως είναι περισσότερο αποτελεσματική και έχει λιγότερα προβλήματα τοποθέτησης και αδειοδότησης, αξίζει σε κάθε περίπτωση, να αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος για τις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

abb_img