Παρά την πρόοδο στην ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα σημαντικές υστερήσεις, που επηρεάζουν την ευρεία υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης.
Ελλάδα: Περιορισμένη γεωγραφική κάλυψη
Αν και υπάρχουν περίπου 7.430 δημόσια σημεία φόρτισης σε 3.100 τοποθεσίες στη χώρα, η κατανομή τους δεν είναι ομοιόμορφη. Πολλές αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη, ή καθόλου πρόσβαση σε σταθμούς φόρτισης, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων, σε αυτές τις περιοχές.
Ελλάδα: Έλλειψη ταχυφορτιστών
Η ανάπτυξη ταχυφορτιστών (DC), είναι ακόμα ανεπαρκής, ιδιαίτερα κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. Η έλλειψη αυτών των σταθμών, καθιστά δύσκολη τη γρήγορη φόρτιση κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών, περιορίζοντας την πρακτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων, για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.
Ελλάδα: Γραφειοκρατικά και τεχνικά εμπόδια
Η διαδικασία εγκατάστασης νέων σταθμών φόρτισης, συχνά καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και τεχνικών προβλημάτων. Αυτά τα εμπόδια, επιβραδύνουν την επέκταση του δικτύου φόρτισης και αποθαρρύνουν επενδύσεις στον τομέα.
Ελλάδα: Περιορισμένη διαλειτουργικότητα και ενημέρωση
Παρόλο που υπάρχουν διάφορες εφαρμογές και πλατφόρμες, για τον εντοπισμό σταθμών φόρτισης, η έλλειψη ενιαίας και ενημερωμένης βάσης δεδομένων, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες. Η διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών παρόχων και η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα των σταθμών, είναι περιορισμένες.
Ελλάδα: Ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη
Ο στόχος για 25.000 σημεία φόρτισης έως το 2030, απαιτεί επιτάχυνση των προσπαθειών ανάπτυξης υποδομών. Η επίτευξη αυτού του στόχου, είναι κρίσιμη για την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας.
Συνολικά, ενώ η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην ανάπτυξη υποδομών φόρτισης, απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες, για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων υστερήσεων και την υποστήριξη της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.