Η ανοδική πορεία των πωλήσεων της SKODA μετριάστηκε από την έλλειψη ημιαγωγών

Στην Ελλάδα η SKODA κατέγραψε 2.998 πωλήσεις, δείχνοντας πτωτική τάση στη ζήτηση για τα μοντέλα της

Η ανοδική πορεία των πωλήσεων των οχημάτων της SKODA τα τελευταία χρόνια, μετριάστηκε, το 2021, από τη δυσλειτουργία που προκάλεσε στην παραγωγή, η γνωστή σε όλους μας, έλλειψη των ημιαγωγών.

Η Skoda Auto ανακοίνωσε παραδόσεις 878.200 οχημάτων παγκοσμίως το περασμένο έτος, ενώ εκφράζει παράλληλα αισιοδοξία για το 2022, καθώς αναμένεται σημαντική βελτίωση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις της Skoda για το 2021

Την ίδια στιγμή και η γκάμα της είναι ανανεωμένη, με την ολοκαίνουργια FABIA και τα νέα KODIAQ και KAROQ, ενώ σε μερικές μέρες αποκαλύπτεται το ENYAQ COUPÉ iV που θα πλαισιώσει το ENYAQ iV, που το 2021 κατέγραψε 45.000 πωλήσεις.

Παράλληλα, η μάρκα αναπτύσσεται σε αναδυόμενες και πολλά υποσχόμενες αγορές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το λανσάρισμα του KUSHAQ στην Ινδία. Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, η SKODA AUTO παρέδωσε 409.000 και 164.100 οχήματα αντίστοιχα το 2021, καταγράφοντας μείωση 5,9% και 9,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Την ίδια όμως στιγμή, υπήρξαν σημαντικές αγορές στις οποίες η Skoda πέτυχε αύξηση της τάξης του 20%. Ανάμεσά τους βρίσκονται, η Πορτογαλία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η
Ολλανδία και η Ισπανία.

Στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας αγοράς της Τσεχίας και της Ρωσίας, η SKODA AUTO παρέδωσε 206.100 οχήματα, καταγράφοντας μία μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 5%. Πτωτικά κινήθηκε η μάρκα και στην Κίνα, με πωλήσεις 71.200 οχημάτων, σε αντίθεση με την αγορά της Ινδίας, όπου πέτυχε σημαντική αύξηση 108,9% το 2021, με παραδόσεις 22.800 αυτοκινήτων, χάρη κυρίως στο λανσάρισμα του KUSHAQ, μοντέλου που έχει αναπτυχθεί ειδικά για τη συγκεκριμένη αγορά.

Οι πωλήσεις της Skoda και του ηλεκτρικού ENYAQ iV στην Ελλάδα

Τέλος, στην Ελλάδα η SKODA κατέγραψε 2.998 πωλήσεις, πολύ κάτω από τη δυναμική της μάρκας και τη ζήτηση για τα μοντέλα της, αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής λόγω της έλλειψης ημιαγωγών.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραγγέλνουν τους δυσεύρετους ημιαγωγούς…απευθείας από μικρούς κατασκευαστές

Παρόλα αυτά, η OCTAVIA διατηρήθηκε στην πρώτη θέση στην κατηγορία των μεσαίων σεντάν της ελληνικής αγοράς με 591 ταξινομήσεις. Επιτυχημένη κρίνεται η χρονιά και για το
ENYAQ iV, το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας που κατέγραψε 86 πωλήσεις, παρά την επίσης περιορισμένη παραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για μία ακόμα χρονιά η SKODA κυριάρχησε στην κατηγορία των οχημάτων που χρησιμοποιούν και φυσικό αέριο (CNG) για τον κινητήρα τους, με μερίδιο
αγοράς άνω του 50%.

NEWSLETTERΟι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!