Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραγγέλνουν τους δυσεύρετους ημιαγωγούς…απευθείας από μικρούς κατασκευαστές

Η έλλειψη των ημιαγωγών στον τομέα της παραγωγής αυτοκινήτων έχει αλλάξει τον τρόπο που οι αυτοκινητοβιομηχανίες πραγματοποιούν τις παραγγελίες από τους σταθερούς, επί σειρά ετών, προμηθευτές τους.

Τους τελευταίους μήνες βλέποντας ότι το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης τον ημιαγωγών παραμένει, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και των ωρών λειτουργιών των εργοστασίων τους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες στράφηκαν στην αναζήτηση μικρότερων κατασκευαστών.

Η ανάγκη να καταφέρουν να καλύψουν έστω και ένα μικρό ποσοστό των αναγκών τους, τις κάνει να βρίσκουν οποιαδήποτε διαθέσιμο εναλλακτικό τρόπο εξεύρεσης ημιαγωγών.

Έτσι αναγκάζονται είτε να αγοράσουν τσιπ απευθείας από εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, είτε να αναζητήσουν νέους προμηθευτές, κυρίως μικρούς κατασκευαστές, είτε να αναδιαμορφώνουν τα αυτοκίνητα κάνοντας τροποποιήσεις στο λογισμικό τους και τοποθετώντας λιγότερους ημιαγωγούς.

Δημιουργία άμεσης επικοινωνίας των αυτοκινητοβιομηχανιών με όλους τους προμηθευτές ημιαγωγών

Η Daimler και η Volkswagen επανεξετάζουν τις στρατηγικές παραγωγής, καθώς ανακάλυψαν ότι «οι δύο μεγάλες εταιρείες που μας προμήθευαν με ημιαγωγούς, τα προμηθεύονταν από τον ίδιο κατασκευαστή», όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του ο συνεργάτης της McKinsey, Αντρέι Μπουρκάσκι που μίλησε στο Reuters.

Η πολιτική των παραγγελιών αλλάζει, αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής αγορών της Daimler, Markus Schafer. Πλέον η εταιρεία του έχει δημιουργήσει μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας με όλους τους προμηθευτές ημιαγωγών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του γκρουπ Volkswagen, Χέρμπερτ Ντις, που αποκάλυψε ότι έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με κατασκευαστές από την Ασία.

Από τη άλλη οι αυτοκινητοβιομηχανίες αλλάζουν το λογισμικό, προκειμένου να καταστεί δυνατό να χρησιμοποιούν λιγότερους ημιαγωγούς. Οι συγκεκριμένες μετατροπές χρειάζονται όμως αρκετό χρόνο.

Η εταιρεία που κατάφερε να επαναπρογραμματίσει το λογισμικό εντός τριών μηνών, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν λιγότεροι ημιαγωγοί ήταν η Tesla, επιτρέποντας στην αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων να ξεπεράσει ευκολότερα την κρίση και να λειτουργήσει καλύτερα στον τομέα παραγωγής αυτοκινήτων.

tesla

Η General Motors δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με κατασκευαστές ημιαγωγών όπως είναι οι Qualcomm, STM και Infineon για να δώσει λύση στο μεγάλο θέμα της έλλειψης των ημιαγωγών.

Από την άλλη ορισμένες κατασκευάστριες εταιρείες, όπως είναι η BMW, κατασκευάζουν έναν σημαντικό στόλο και τον έχουν στις αποθήκες τους, αφήνοντας ημιτελή μόνο τα σημεία που χρειάζονται ημιαγωγούς, έτσι ώστε όταν έρθουν να μπορέσουν να ολοκληρωθούν σε μικρότερη χρονική περίοδο.

Οι κατασκευαστές ανταλλακτικών προειδοποιούν για ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις σε ημιαγωγούς

Η σημασία των ημιαγωγών είναι μεγάλη, καθώς είναι απαραίτητα στοιχεία των αυτοκινήτων, κυρίως των ηλεκτρικών. Η Volkswagen αναγκάστηκε πρόσφατα να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο εργοστάσιό της στο Zwickau στη Γερμανία, λόγω έλλειψης ημιαγωγών.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα λυθεί το πρόβλημα και ο προγραμματισμός της παραγωγής γίνεται αποκλειστικά για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Volkswagen σταματά την παραγωγή αυτοκινήτων λόγω έλλειψης ημιαγωγών

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα συνεχιστεί και το νέο έτος. Όμως κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πόσο θα διαρκέσει η έλλειψη ημιαγωγών, που ταλαιπωρεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ και καιρό.

NEWSLETTERΟι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!