Η Artemis Technologies «ηλεκτρίζει» το Όρκνεϊ

Η Artemis Technologies θα στείλει δύο ηλεκτρικά πλοία στην πόλη Όρκνεϊ της Σκωτίας, για μία τριετή δοκιμαστική περίοδο.

Τα νησιά Όρκνεϊ θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν 2 ηλεκτρικά υδροπτέρυγα της εταιρείας Artemis Technologies. Στόχος είναι η αντικατάσταση των «γερασμένων» και ρυπογόνων πλοίων. Μάλιστα, έλαβαν χρηματοδότηση 15,5 εκατομμυρίων λιρών από τη βρετανική κυβέρνηση για να δοκιμάσουν τα εν λόγω ηλεκτρικά πλοία.

Τα 2 πλοία θα εκτελούν δρομολόγια μεταξύ των απομακρυσμένων νησιών για ένα διάστημα 3 χρόνων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη ναυτιλία.

Η Polaris Marine παρουσίασε 2 νέα ηλεκτρικά σκάφη

Το Artemis Technologies EF-12 Escape με αυτονομία 96 χιλιομέτρων

Ειδικότερα, τα 2 ηλεκτρικά υδροπτέρυγα είναι το θαλάσσιο ταξί Artemis EF-12 Escape, ενώ το όνομα του δεύτερου είναι ακόμη άγνωστο. Πιο αναλυτικά, το EF-12 Escape έχει μήκος 12 μέτρων και διαθέτει εμβέλεια 52 ναυτικών μιλίων (96 χιλιόμετρα) σε σταθερή ταχύτητα 24,5 κόμβων, ενώ φορτίζει πλήρως σε μία ώρα.

Επιπλέον, η υδροπτέρυγα παράγει λιγότερη οπισθέλκουσα εξοικονομώντας περισσότερη ενέργεια, ενώ προσφέρει και μία πιο ομαλή διαδρομή. Τέλος, όπως όλα δείχνουν το EF-12 θα ξεκινήσει τα ταξίδια του τον Μάρτιο του 2024. Επιπλέον, σε ότι αφορά την εγκατάσταση της υποδομής φόρτισης, αυτή θα γίνει τον ερχόμενο χειμώνα.

H Mercury Marine μας συστήνει 2 νέους ηλεκτρικούς εξωλέμβιους

Το δεύτερο ηλεκτρικό υδροπτέρυγο θα χωράει 50 επιβάτες

Το δεύτερο σκάφος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο, μεταφέροντας 50 επιβάτες μαζί με το φορτίο. Θα κάνει διαδρομές έως και 5 φορές την ημέρα στα ανατολικά νησιά Eday, Stronsay, Sanday και Westray.

Θα ξεκινήσει την πορεία του το 2025. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η εταιρεία από το Μπέλφαστ, δεν έχει προδιαγραφές με πλοία 50 επιβατών στον ιστότοπό της, άρα μάλλον ετοιμάζει κάτι σχετικό.

Incat Hull 096: Ιδού το μεγαλύτερο ηλεκτρικό οχηματαγωγό

Ο επικεφαλής του συμβουλίου του Όρκνεϊ, James Stockan, δήλωσε:

«Το έργο αυτό αφορά την εξέταση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε, στο μέλλον, να απαλλαγούμε από τις ανθρακούχες εκπομπές του στόλου μας. Αυτά είναι σπουδαία νέα. Ωστόσο αυτή η τελευταία εξέλιξη δεν πρέπει να συγχέεται με την προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την αντικατάσταση των πλοίων».

Editorial