Η Dacia θα κυκλοφορήσει ένα νέο EV πόλης κάτω από €18.000

Το νέο Dacia EV, θα χρησιμοποιεί μια παραλλαγή της πλατφόρμας AmpR Small, η οποία χρησιμοποιείται και στα Renault 5 και Renault 4.

Ακούστε το άρθρο

Η Dacia, θυγατρική της Renault, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης για την ευρωπαϊκή αγορά, με τιμή που θα ξεκινάει από λιγότερο από 18.000 ευρώ. Το νέο μοντέλο, θα βασίζεται στην πλατφόρμα του ηλεκτρικού Renault Twingo E-Tech, το οποίο έχει ανακοινωθεί με τιμή γύρω στα 20.000 ευρώ, αλλά η Dacia στοχεύει να προσφέρει μια πιο προσιτή εκδοχή, φθηνότερη κατά περίπου 2.000 ευρώ.

Ο Luca de Meo, CEO της Renault, δήλωσε στο Autoca, ότι η Dacia θα ολοκληρώσει την ανάπτυξη του αυτοκινήτου σε μόλις 16 μήνες, κάτι που θεωρεί ιδιαίτερα φιλόδοξο. Το νέο μοντέλο, αναμένεται να προσφέρει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το τρέχον ηλεκτρικό της Dacia, το Spring, το οποίο έχει αυτονομία 225 χιλιόμετρα και ισχύ 33 ή 48 kW. Το Twingo E-Tech, από το οποίο θα προέρχεται το νέο μοντέλο, αναμένεται να έχει αυτονομία περίπου 300 χιλιόμετρα και βελτιωμένη ταχύτητα φόρτισης.

Η Dacia θα κυκλοφορήσει ένα νέο EV πόλης κάτω από €18.000

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του νέου μοντέλου, είναι ότι θα παράγεται στην Ευρώπη, σε αντίθεση με το Spring, που εισάγεται από την Κίνα. Αυτό θα βοηθήσει την Dacia να αποφύγει τους υψηλούς δασμούς που επιβάλλονται στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κάνοντας το νέο μοντέλο πιο ανταγωνιστικό στην κατηγορία των προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων.

Δείτε ακόμη: Το Dacia Sandero θα έρθει και ως ηλεκτρικό

Το νέο Dacia EV, θα χρησιμοποιεί μια παραλλαγή της πλατφόρμας AmpR Small, η οποία χρησιμοποιείται και στα Renault 5 και Renault 4. Ο de Meo ανέφερε ότι οι χαμηλές τιμές θα επιτευχθούν χάρη σε σημαντικές μειώσεις κόστους εντός της Renault. Επιπλέον, το Twingo, θα έχει 30% λιγότερα εξαρτήματα σε σύγκριση με το Renault 5, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η κυκλοφορία του νέου μοντέλου, αναμένεται γύρω στα μέσα του 2026, ενώ το Twingo E-Tech, θα ακολουθήσει αργότερα μέσα στο ίδιο έτος. Η Dacia και η Renault, στοχεύουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην κατηγορία των προσιτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προσφέροντας τεχνολογία και αυτονομία. που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ευρωπαίων οδηγών.