Η FIA δημιουργεί νέα κατηγορία αγώνων για αμιγώς ηλεκτρικά αγωνιστικά αυτοκίνητα την Electric GT

Η FIA, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας κατηγορία αγώνων με αγωνιστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία θα υπερβαίνουν τα αντίστοιχα με κινητήρα καύσης στους τομείς της επιτάχυνσης και της τελικής ταχύτητας.

Τα νέα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα βασίζονται στην κατηγορία GT3. Η ονομασία της νέας κατηγορίας θα είναι Electric GT.

Το ελάχιστο βάρος για αυτά τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα είναι μεταξύ 1.490-1.530 kg (3.285-3.373 λίβρες), το οποίο είναι ελαφρώς περισσότερο από ένα κανονικό αγωνιστικό GT3.

Σύμφωνα με την FIA, «Ο καθορισμός του ορίου βάρους υψηλότερου από αυτό που ισχύει για την κατηγορία GT3 θα περιορίσει τη χρήση ακριβών υλικών».

FIA

Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς θα είναι 430 kW (577 hp). Αυτό επιτρέπει χρόνο 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 2,4 δευτερόλεπτα!

Η τελική ταχύτητα θα αγγίζει τα 300 χλμ./ώρα. Οι κανονισμοί ορίζουν ένα όριο μεγέθους μπαταρίας 87 kWh. Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα επιτρέπεται να έχουν δύο ή τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες και οι διαμορφώσεις κίνησης μπορούν να μεταφέρονται είτε στους δυο πίσω τροχούς, είτε στους τέσσερις.

Κατά τη διάρκεια των pit stop θα υπάρχει εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση και θα φορτίζεται το 60% της ισχύος της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Για αυτόν τον λόγο θα υπάρχουν ειδικοί φορτιστές πολύ πιο ισχυροί που θα προσφέρουν έως 350 Kw.

FIA

Στόχος της FIA είναι να παρακινήσει νέους κατασκευαστές αυτοκινήτων και ειδικούς EV που δεν έχουν αγωνιστεί προηγουμένως, να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Για αυτό δήλωσε ότι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αρχιτεκτονική και κάποια μηχανικά μέρη από τις υπάρχουσες εκδόσεις.

Ωστόσο, οι μπαταρίες πρέπει να είναι ιόντων λιθίου και θα τοποθετούνται σε κυψέλες που θα παρέχει η Saft, μία θυγατρική εταιρεία της Total Oil.

Η FIA δηλώνει ότι τα επερχόμενα αγωνιστικά αυτοκίνητα «Θα διαθέτουν επίσης δυναμικό έλεγχο οχήματος που θα προσαρμόζει αυτόματα τη ροπή κάθε τροχού ανεξάρτητα με βάση την ταχύτητα, την επιτάχυνση, την πρόσφυση και τη γωνία διεύθυνσης».

Η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας σίγουρα θα ανοίξει το δρόμο για νέες τεχνολογίες μπαταριών και ταχυφορτιστών.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!