Η Γερμανία στοχεύει σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2035

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να καλύψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Γερμανία με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια έως το 2035.

Η Γερμανία θέλει να καλύψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όλης της χώρας με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια έως το 2035. Αυτός ο στόχος θα υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό, την υιοθέτηση της ηλεκτρικής κινητικότητας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο, το σχέδιο προβλέπει μερίδιο 80 τοις εκατό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Σήμερα, η τροποποίηση του νόμου περί ΑΠΕ, με μέτρα για επιταχυνόμενη επέκταση, έχει εισέλθει σε διαδικασία διαβούλευσης.

Οι ΑΠΕ θα απαγκιστρώσουν την Γερμανία από την ανάγκη εισαγωγής ενέργειας από την Ρωσία

Η τροπολογία EEG δεν εντάχθηκε απλά στο πλαίσιο της προστασίας του κλίματος αλλά υποτίθεται ότι θα καταστήσει τη Γερμανία λιγότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας.  Φυσικά θέλει να απαγκιστρωθεί ιδίως από τη Ρωσία, δεδομένης της τρέχουσας εισβολής στην Ουκρανία.

«Οφείλουμε την κίνηση αυτή στην προστασία του κλίματος. Αλλά μας κάνει επίσης ανεξάρτητους από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα του Πούτιν», έγραψε στο Twitter ο Όλιβερ Κρίσερ, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος.

Η Ρωσία παρέχει περίπου το ήμισυ του φυσικού αερίου και του άνθρακα της Γερμανίας, αν και το ποσοστό αυτό, προφανώς αυξομειώνεται από μήνα σε μήνα. Επιπλέον, η Γερμανία προμηθεύεται περίπου το 35% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Νέα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών της Γερμανίας σε ενέργεια

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει αιολικούς σταθμούς ισχύος 100 έως 110 GW  στην ξηρά. Αλλά και σταθμούς έως το 2030 και 30 GW σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις, ανέφερε το Spiegel.

Επιπλέον, πρόκειται να εγκατασταθούν 200 GW ηλιακών σταθμών, που θα παράγουν τετραπλάσια ποσότητα ενέργειας από αυτή που παράγεται σήμερα.

Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, προγραμματίζεται η λήψη μιας δέσμης πολλών νέων μέτρων. Από τα υψηλότερα ποσοστά επιδότησης για ηλιακά συστήματα σε στέγες ιδιωτικών κατοικιών έως την προώθηση ηλιακών συστημάτων σε χωράφια.

Επιπλέον, η γερμανική εισφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να καταργηθεί από την 1η Ιουλίου. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας –και συνεπώς την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων– τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ο Elon Musk υπογραμμίζει τη σημασία των μπαταριών στην εξέλιξη των ΑΠΕ

Επιπλέον, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες σε ενέργεια οι μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επαναχρησιμοποιούνται. Η ΕΕ ετοιμάζει νέα νομοθεσία για τα πρότυπα μπαταριών που θα δημοσιευθεί τον Μάρτιο, η οποία είναι πιθανό να καλύπτει εφαρμογές δεύτερης ζωής.

abb_img
spot_img