Η Hyundai φέρνει την τεχνολογία V2G στα ηλεκτρικά της μοντέλα

Έχετε ακούσει για τη τεχνολογία V2G; Και αν ναι, έχετε φανταστεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα να παρέχουν ενέργεια για να παίξει μια τηλεόραση;

Η Hyundai σχεδιάζει να κάνει το Ioniq 5 κατάλληλο για αμφίδρομη φόρτιση επιτρέποντας την τεχνολογία V2G. Επιπλέον, η Hyundai θα παρουσιάσει σύντομα ένα νέο ηλεκτρικό μοντέλο που θα είναι εξ αρχής εξοπλισμένο με τεχνολογία V2G.

Το νέο όχημα ίσως είναι το Ioniq 6, το οποίο θα το δούμε μέσα στους επόμενους μήνες. Το ηλεκτρικό σεντάν θα είναι το δεύτερο μοντέλο της Hyundai στην πλατφόρμα E-GMP της εταιρείας, μετά το crossover Ioniq 5.

Ο συγκεκριμένος, ενσωματωμένος φορτιστής που θα χρησιμοποιήσει η Hyundai έχει δυνατότητα V2X, δηλαδή «Vehicle-to-Everything». Ενώ μέχρι στιγμής, η Hyundai έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογία μόνο για «όχημα προς φόρτιση».

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα δίνουν ενέργεια από συσκευές έως και σε σπίτια

Αντιθέτως με το V2L, το αυτόκινητό μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια μια ηλεκτρικές συσκευές με ισχύ έως 3,6 kW. Μέσω ενός ειδικού προσαρμογέα μπορεί να παρέχει ενέργεια σε μια τηλεόραση, μια ηλεκτρική σχάρα ή σε άλλο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η εταιρεία ενοικίασης ηλεκτρικών αυτοκινήτων Nextmove είχε ήδη αποδείξει ότι ακόμη και ένα σπίτι μπορεί να τροφοδοτηθεί με ηλεκτρισμό μέσω της λειτουργίας V2L. Ωστόσο η λειτουργία «όχημα στο σπίτι» (V2H) δεν είναι ακόμη διαθέσιμη από τη Hyundai.

Σήμερα η Hyundai επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της V2X, τουλάχιστον στο πλαίσιο πιλοτικών έργων. Η Hyundai χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή το τροποποιημένο Ioniq 5 για αυτόν τον σκοπό.

Στη Γερμανία, η Hyundai είναι μέρος και του έργου V2H CRADLE (Centre for Robotic-Augmented Design in Living Experiences) στο Βερολίνο.Το έργο αυτό δοκιμάζει τη δυνατότητα κοινής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο μέσα σε ένα κλειστό ενεργειακό σύστημα.

Στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, 25 Ioniq 5 κυκλοφορούν ως αυτοκίνητα κοινής χρήσης για τον πάροχο κινητικότητας «We Drive Solar». Τα οχήματα προσφέρονται στους κατοίκους ενός νεόδμητου οικιστικού συγκροτήματος ως εναλλακτική λύση στην κατοχή αυτοκινήτου.

V2X: Επτά εταιρείες δοκιμάζουν τις δυνατότητες της αμφίδρομης φόρτισης στην Ελβετία

Τα αμέσως επόμενα βήματα στο μέλλον της φόρτισης V2G

Επί του παρόντος, τα οχήματα φορτίζουν συμβατικά. Στο επόμενο βήμα όμως, το Ioniq 5 τροποποιημένο για τη δοκιμή V2G, φορτίζει μέσω ενός δημόσιου σημείου φόρτισης από την «We Drive Solar».

Η γνωστή λειτουργία «vehicle-to-load» και το νέο V2G είναι κοινές τεχνικά, αλλά λειτουργούν με διαφορετικές λύσεις λογισμικού, λέει η Hyundai. «Για την ανταλλαγή ενέργειας με το ηλεκτρικό δίκτυο στο V2G, πρέπει πρώτα να καθοριστεί ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ του BEV και του δικτύου», εξηγούν οι ειδικοί.

Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για λογισμικό, τα οχήματα που έχουν ήδη παραδοθεί μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την τεχνολογία V2G. Απλά μέσω μιας ενημέρωσης λογισμικού.

abb_img
spot_img